Gerrie Mühren (1946 – 2013)

Gerardus Dominicus Hyacinthus Maria ‘Gerrie’ Mühren (2 februari 1946 – 19 september 2013) was een Volendamse rasvoetballer die met zijn geweldige techniek grote indruk maakte bij onder meer FC Volendam, Ajax en het Spaanse Real Betis Sevilla. 

De in Volendam geboren Mühren begon met voetballen bij FC Volendam en bleef dit vijf jaar lang doen. Ajax zag het talent van de hardwerkende stylist en haalde de middenvelder in 1968 naar Amsterdam, waar hij zou uitgroeien tot een hele grote voetballer. In het totale voetbal systeem van trainer Rinus Michels was Johan Cruijff de vedette, maar de bescheiden Mühren evengoed heel belangrijk. Zijn ragfijne techniek, loop- en doorzettingsvermogen waren onmisbaar voor het Europa veroverende Ajax van begin jaren ’70, dat driemaal op rij de Europa Cup I won: in 1971, 1972 en 1973.

Het meest bekend is Mühren echter van het -voor Real Madrid- vernederende hooghouden in 1973. In een stampvol Bernabéu stadion hield de middenvelder enkele malen de bal hoog. Dat hij ook de enige treffer in de wedstrijd maakte, was enkel bijzaak. Naast de vele Europa Cups, werd ook nog een Wereldbeker (1972) en enkele landstitels gewonnen in de acht seizoenen die Mühren voetbalde in Amsterdam.

Na de bijzonder succesvolle jaren in Amsterdam besloot Mühren Nederland vaarwel te zeggen en te gaan voetballen voor Real Betis Sevilla, dat zo’n 2300 kilometer zuidelijker ligt. De Volendamse band BZN  besloot naar aanleiding van de transfer van hun dorpsgenoot het vrolijke nummer Sevilla uit te brengen. Ook in Zuid-Spanje liet de techneut zien geweldig te kunnen voetballen en in 1977 werd dit beloond met de uitverkiezing van Spaans voetballer van het Jaar. Vanwege de enorme hoeveelheid sterren in de Spaanse Primera Division (onder meer Barça’s Johan Cruijff en Mario Kempes van Valencia) een bijzonder knappe prestatie.

Na twee jaar voetballen in de Spaanse zon, keert Mühren in 1978 weer terug bij FC Volendam, waarna hij ook nog uitkomt voor MVV, het Japanse Seiko (gesponsord door de polshorlogefabrikant) en DS ’79. In 1985 sluit Gerrie Mühren zijn loopbaan uiteindelijk af bij zijn FC Volendam.

Na zijn actieve loopbaan ging Mühren fanatiek door met voetbal, door met zijn broer Arnold clinics te geven aan de jeugd. Ook was Gerrie jarenlang aan Ajax verbonden als scout, totdat de beenmergziekte MDS bij hem werd ontdekt. Op 19 september 2013 bezweek de Volendamse wereldster hieraan.

(Foto: ANP-Cor Mulder)

Eén reactie

  1. Nog meegemaakt met oud Nederlands elftal tegen Sns
    Op Goeree OverFlakkee

    R.i.p Gerrie Muhren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *