Giorgi Kinkladze (1973)

Georgi Kinkladze

Giorgi Kinkladze (6 juli 1973) was een rappe Georgische dribbelaar die eind jaren ’90 enige tijd bij Ajax speelde. De buitenspeler werd voor maar liefst vijftien miljoen gulden aangetrokken door de Amsterdammers. Hij kon dat bedrag echter nooit waarmaken en was dan ook snel weer vertrokken uit de hoofdstad.

Kinkladze debuteerde in 1990 in het profvoetbal, bij het Georgische Metrebi Tblisi. Daar ontwikkelde hij zich razendsnel en speelde hij zich in de kijker bij stadgenoot Dinamo Tblisli. De topclub haalde hem in 1992 dan ook voor veel roebels binnen. Bij Dinamo speelde hij, met uitzondering van een tussenstapje bij het Duitse 1. FC Saarbrücken, tot 1995.

In die zomer vertrok Kinkladze naar Manchester City. De Georgiër speelde met ‘the Citizens’ voornamelijk in de First Division en was vanwege zijn onnavolgbare dribbels mateloos populair in de Engelse textielstad. Waar hij ook nog samenspeelde met verdediger Gerard Wiekens.

Toen brak het hoofdstuk Ajax aan. Toenmalig trainer Morten Olsen was zeer gecharmeerd van de balvirtuoos en haalde hem in 1998 voor maar liefst vijftien miljoen gulden naar de Amsterdam Arena. Kinkladze was zelf ook erg verguld. Hij verklaarde namelijk desnoods ‘kruipend naar Amsterdam te willen komen’.

De Georgiër kon echter geen moment imponeren. Gezegd moet worden dat hij in een elftal terecht kwam dat voor geen meter draaide. Met als gevolg dat Morten Olsen zijn congé kreeg in december 1998. Opvolger Jan Wouters zag het vervolgens totaal niet zitten in Kinkladze en gunde hem geen speelminuut.

De peperdure en veelbelovende aankoop droop in november 1999 teleurgesteld af. Ontgoocheld, omdat hij volgens eigen zeggen weinig vertrouwen had gekregen en amper een basisplaats kreeg op zijn lievelingspositie, die van nummer 10.

Na slechts twaalf competitieduels keerde Kinkladze weer terug naar Engeland. Daar ging hij voetballen voor Derby County. Later zou hij nog spelen bij Anarthosis Famagusta uit Cyprus en het Russische Rubin Kazan. In 2006 beëindigde Giorgi zijn professionele voetbalcarrière. De dribbelaar speelde 54 interlands voor Georgië en werd in zijn vaderland tweemaal voetballer van het jaar.

In juni 2012 stapte Giorgi Kinkladze op als manager bij Anorthosis Famagusta, de club waar hij tijdens het seizoen 2004/2005 actief was als speler.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *