Gerard Wiekens (1973)

Gerard Wiekens

Gerard Wiekens (25 februari 1973) was een verdediger die gedurende zijn loopbaan uitkwam voor BV Veendam en Manchester City. De Groninger kende in Engeland zijn beste periode.

Wiekens promoveerde met de huidige topclub onder meer tweemaal naar de Premier League. Ook werd hij in 1999 Speler van het Jaar bij de The Citizens. Zodoende staat hij in een fraai rijtje met onder meer oud-Ajacied én ploeggenoot Giorgi Kinkladze, Vincent Kompany en Sergio Agüero.

Namens BV Veendam debuteerde Wiekens als zeventienjarige jongen in het eerste elftal op bezoek bij De Graafschap (4-2 verlies). Met onder meer Henk de Haan, Rob McDonald en Grads Fühler als ploeggenoten, wist de jonge Pekelaar een basisplaats al snel af te dwingen. Op twintigjarige leeftijd kreeg Wiekens zelfs de aanvoerdersband. Maar ondanks dit gegeven en zijn prima prestaties, bleef een transfer lang uit.

In de zomer van 1997 was het dan zover. Voor zo’n één miljoen gulden kocht het Engelse Manchester City de Groninger. Bij de Engelsen was zijn start prima; Wiekens scoorde in zijn eerste wedstrijd tegen Portsmouth. Dit in een wedstrijd die uiteindelijk in 2-2 zou eindigen.

In de Engelse stad kende Wiekens vele sportieve hoogte- en dieptepunten. Twee van de hoogtepunten zijn ongetwijfeld de promoties naar de Premier League en een derde was zeer waarschijnlijk de 3-1 overwinning op stadgenoot United. Waar Ruud van Nistelrooij de sterspeler en goalgetter was.

Wiekens was dat seizoen zijn basisplaats kwijt geraakt, Echter mocht hij deze wedstrijd wel starten. Met oud-United-goalie Peter Schmeichel achter zich, speelde Wiekens een voortreffelijke wedstrijd als mandekker van Van Nistelrooij. Ruud kwam namelijk niet tot scoren. De wedstrijd werd uiteindelijk met 3-1 gewonnen.

In 2004 keerde Wiekens terug op het oude nest. Ondanks de interesse van onder meer FC Groningen, koos Wiekens niet voor de Groningse Eredivisieclub. Maar hij koos voor zijn jeugdliefde Veendam, die in de Eerste Divisie uitkwam. Zes seizoenen lang was hij nog een dragende kracht in de ploeg. De ploeg die een deel van die tijd werd getraind door Wiekens’ oud-ploeggenoot Joop Gall.

Na zijn loopbaan zagen we Gerard Wiekens terug als jeugdtrainer bij FC Groningen. Om vervolgens assistent-trainer te worden bij FC Emmen.

(Foto: Youtube)

 

Bekijk hieronder de samenvatting van City-United (3-1). Enkele fraaie namen komen langs, onder wie: Fabien BarthezOle Gunnar Solskjaer en Juan Sebastián Verón.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *