KENTUDEZENOG

Gerard Wiekens (1973)

Gerard Wiekens (25 februari 1973) was een verdediger die gedurende zijn loopbaan uitkwam voor BV Veendam en Manchester City. De Groninger kende in Engeland zijn beste periode, hij promoveerde met de huidige topclub onder meer tweemaal naar de Premier League. Ook werd hij in 1999 Speler van het Jaar bij de The Citizens. Zodoende staat hij in een fraai rijtje met onder meer oud-Ajacied én ploeggenoot Giorgi Kinkladze, Vincent Kompany en Sergio Agüero.

Namens BV Veendam debuteerde Wiekens als zeventienjarige jongen in het eerste elftal op bezoek bij De Graafschap (4-2 verlies). Met onder meer Henk de Haan, Rob McDonald en Grads Fühler als ploeggenoten, wist de jonge Pekelaar een basisplaats al snel af te dwingen. Op twintigjarige leeftijd werd Wiekens zelfs aanvoerder, maar ondanks dit gegeven en zijn prima prestaties, bleef een transfer lang uit. In de zomer van 1997 was het dan zover. Voor zo’n één miljoen gulden werd de stopper verkocht aan het Engelse Manchester City. Bij de Engelsen was zijn start prima; Wiekens scoorde in zijn eerste wedstrijd tegen Portsmouth, een wedstrijd die uiteindelijk in 2-2 zou eindigen.

In de Engelse stad kende Wiekens vele sportieve hoogte- en dieptepunten. Twee van de hoogtepunten zijn ongetwijfeld de promoties naar de Premier League en een derde was zeer waarschijnlijk de 3-1 overwinning op statgenoot United, waar Ruud van Nistelrooij de sterspeler en goalgetter was. Wiekens was dat seizoen zijn basisplaats kwijt, maar mocht die wedstrijd wel starten. Met oud-United-goalie Peter Schmeichel achter zich, speelde Wiekens een voortreffelijke wedstrijd als mandekker van Van Nistelrooij, die niet tot scoren kwam. De wedstrijd werd uiteindelijk met 3-1 gewonnen.

In 2004 keerde Wiekens terug op het oude nest. Ondanks de interesse van onder meer FC Groningen, koos Wiekens niet voor de Groningse Eredivisieclub, maar voor zijn jeugdliefde, die in de Eerste Divisie uitkwam. Zes seizoenen lang was hij nog een dragende kracht in de ploeg, die een deel van die tijd werd getraind door Wiekens’ oud-ploeggenoot Joop Gall.

Tegenwoordig is Gerard Wiekens jeugdtrainer bij FC Groningen.

(Foto: Youtube)

 

Bekijk hieronder de samenvatting van City-United (3-1). Enkele fraaie namen komen langs, onder wie: Fabien BarthezOle Gunnar Solskjaer en Juan Sebastián Verón.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2020 KENTUDEZENOG

Thema door Anders Norén