Glenn Helder (1968)

Glenn Helder

Glenn Helder (28 oktober 1968) was een pijlsnelle linksbuiten die het via Sparta en, Vitesse schopte tot ‘Gunner’ bij Arsenal.

Helder begon met voetballen bij de Leidse amateurvoetbalclub Oranje Groen, die inmiddels is opgegaan in FC Rijnland. Daarna speelde hij bij het Leidse UVS, alvorens hij in de jeugdopleiding van Ajax belandde. Daar moest de linkspoot echter plaats maken voor Brian Roy, waardoor hij via het B2-elftal van opnieuw UVS bij de A-jeugd van amateurclub LV Roodenburg terechtkwam. Nadat hij een jaar bij het eerste elftal van de senioren van Roodenburg had meegedraaid, maakte hij in het seizoen 1989/1990 zijn profdebuut voor Sparta. Na vier jaar in Rotterdam te hebben gevoetbald en in 93 wedstrijden negen keer het net te hebben gevonden, volgde Vitesse.

In Arnhem voetbalde Glenn Helder slechts anderhalf seizoen. Zijn ster was snel rijzende en dat bleef niet onopgemerkt. Arsene Wenger zag het talent van Helder en haalde hem naar Arsenal voor een transferbedrag van 5,4 miljoen gulden. Bij de Gunners stond Helder tot 1998 onder contract. De eerste twee seizoenen kwam hij nog aan spelen toe en bediende hij spelers als Dennis Bergkamp en Ian Wright op maat en vermaakte hij het publiek als swingende linksbuiten die het menig rechtsback moeilijk maakte. Daarna ging het bergafwaarts met Helder en maakte hij nog zelden deel uit van de basiself. Door een gokverslaving stak hij zich daarna diep in de schulden. Als gevolg daarvan werden zijn prestaties op het voetbalveld ook minder.  Achteraf gaf de linkspoot aan dat zijn teloorgang naar zijn mening reeds bij Vitesse begonnen was.

Naast zijn voetbalkwaliteiten staat Helder ook bekend om zijn talenten als drummer. Hij was onder meer vaste percussionist bij Feestcafé Bubbles te Amsterdam. Iedere woensdagavond verzorgt Helder hier een muzikale show, die afgewisseld wordt met een live DJ. In mei 2009 werd er een CD uitgebracht met de beste hits van Glenn Helder ft. Feestcafé Bubbles.

Het verhaal van Glenn Helder werd opgetekend in zijn biografie ‘Van Arsenal naar de bajes’. Dit boek verscheen op 19 maart 2014.

(Foto: ANP – Paul Mulder)

2 reacties

  1. Ik heb Glenn Helder nog meegemaakt met de Oud Internationals van Oranje tijdens een wedstrijd van Sns 1 maar ik was toen geblesseerd

    Vriendelijke Groeten Danny van Strien

  2. Dichter Danny van Strien Sportgedichten Sparta

    Vriendelijke groeten Danny van Strien Dichter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *