Godfrey Chitalu (1947-1993)

Godfrey Chitalu

(Godfrey Chitalu 22 oktober 1947 – 27 april 1993) was een Zambiaanse aanvaller en recordbreker. De spits stond bekend als een temperamentvolle targetman die makkelijk de weg naar het doel vond.

In 1972 scoorde de aanvaller maar liefst 76 in alle competities, waardoor hij alleen Gerd Müller voor zich hield met meeste aantal goals in één kalenderjaar, die 85 maal het doel vond. Pas in 2012 verbrak Lionel Messi dit record. In 1993 overleed Chitalu. De destijds bondscoach van Zambia overleed na een vliegtuigcrash in Gabon; op enkele spelers na, waaronder Kalusha Bwalya, zat het overgrote gedeelte van de selectie in het vliegtuig. Alle inzittenden overleden ter plekke.

Chitalu stond bekend als een giftige aanvaller die er alles voor over had om het doel te vinden. De Zambiaan was dan ook een gemakkelijk scorende aanvaller die zijn gehele loopbaan actief bleef in zijn vaderland. Via Roan United kwam Chitalu bij Kitwe United terecht. In drie seizoenen scoorde hij 81 maal voor de ploeg, waarna de Kabwe Warriors de aanvaller overnam.

Ook hier scoorde Chitalu zeer eenvoudig en volgens enkele Afrikaanse bronnen dus zo vaak in het kalender jaar 1972, dat niet Lionel Messi, maar Chitalu recordhouder zou moeten zijn van de meeste goals binnen één kalenderjaar. Naar verluidt scoorde hij maar liefst 107 keer. Ook werd hij vijfmaal Speler van het Jaar in Zambia.

Godfrey Chitalu wordt gezien als de ‘allerbeste speler van Zambia ooit’ en is met 76 doelpunten all time topscorer van het land. Na zijn loopbaan werd Chitalu onder meer bondscoach van zijn land, waarna hij dus op 27 april 1993 op zeer tragische wijze om het leven kwam.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *