Guido Buchwald (1961)

Guido Buchwald

Guido Buchwald (24 januari 1961) was een van de beste verdedigende middenvelders uit de Duitse voetbalhistorie. Stikte in 1992 bijna in zijn eigen tong na een luchtduel tijdens een interland tegen Zweden. Masseur Adolf Katzenmeier redde zijn leven.

Guido Ulrich Buchwald werd geboren in West Berlijn maar groeide op in het zuid Duitse plaatsje Wannweil.  Hij leerde er tegen een balletje trappen en toen hij 17 was, maakte hij de overstap naar de Stuttgarter Kickers. Hij werd direct Duits kampioen met de A-junioren en een seizoen later speelde hij in het vlaggenschip van de Kickers.

In 1983 tekende Buchwald een contract bij stadgenoot VFB dat in de Bundesliga uitkwam. Hij bleef ‘die Schwaben’ elf seizoenen trouw, speelde 325 Bundesligawedstrijden en deed het vijandelijke netje 28 keer bollen. Zijn belangrijkste doelpunt maakte hij 1992. VFB Stuttgart was in een verbeten strijd om het kampioenschap verwikkeld met Borussia Dortmund en moest de laatste wedstrijd van het seizoen winnen om de kampioensschaal in ontvangst te mogen nemen. Tot vier minuten voor was het 1-1, toen kopte Buchwald de verlossende 1-2 binnen.

Twee jaar later maakte Buchwald een opmerkelijke overstap. Hij verliet namelijk die Heimat en ging de kleuren verdedigen van de Uwara Red Diamonds dat uitkwam in de Japanse J-league. Hij speelde 127 wedstrijden en maakte elf goals. Eind 1997 keerde hij als 36-jarige terug naar Duitsland om nog anderhalf seizoen uit te komen voor de Karlsruher SC. In 1999 hing hij zijn kicksen aan de wilgen.

Als international kwam Buchwald tot 76 inzetten. Ongelukkig waren zijn optredens tijdens de EK’s van 1988 en 1992. Want in ’88 kwam het tot een ongelukkige botsing met de Deen Flemming Povlsen. Buchwald liep een diepe vleeswond op het en het EK zat erop.

In ‘92 beleefde hij een angstig moment, hoewel Buchwald dat waarschijnlijk zelf amper heeft meegekregen. Tijdens de wedstrijd tegen Zweden viel hij na een luchtduel op de grond en raakte bewusteloos. Buchwald had zich in zijn tong verslikt en die blokkeerde zijn luchtwegen. De Duitse teammasseur Adolf Katzenmeier zag onmiddellijk wat er aan de hand was en redde zijn leven.

Tussendoor, in 1990, kende Buchwald met die Nationalmannschaft een fantastisch WK 1990. In de finale tegen Argentinië was hij de directe tegenstander van Maradona. Maar ‘Pluisje’ kwam niet echt in het spel voor en dat was de verdienste van Buchwald. Dit optreden en het zijn sterke spel gedurende het WK leverden hem bij medespelers de bijnaam ‘Diego’ op.

Na zijn actieve loopbaan bleef Buchwald met het voetbal verbonden. Want hij werkte bij de Karlsruher SC en keerde terug bij zijn oude liefde Stuttgarter Kickers. In 2004 zocht hij opnieuw het avontuur bij de Uwara Red Diamonds in Japan. Hij bezorgde de club uit Saitama eindelijk de langverwachte successen en werd in 2006 tot trainer van het jaar verkozen. In hetzelfde jaar verhuisde ‘Guido-san’ terug naar Duitsland.

Hij werkte een half jaar bij Alemannia Aachen en keerde in 2010 voor de derde keer terug bij de Stuttgarter Kickers. Deze keer in de Raad van Bestuur. Op 1 oktober 2013 trad Guido Buchwald uit deze functie terug.

(Foto: Wikipedia)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *