Flemming Søgaard Povlsen (1966)

Flemming Povlsen

Flemming Søgaard Povlsen (3 december 1966) werd geboren in Braband, Denemarken. Speelde voor een club uit Brabant: PSV. Daarnaast kwam hij ook uit voor Borussia Dortmund, FC Köln, AGF Aarhus en Castilla CF.

De aanvaller begon zijn professionele carrière bij AGF Aarhus. Van 1984 tot en met 1986 kwam hij uit voor de club uit de tweede stad van Denemarken. Hier speelde Povlsen zich in de voetbalkijker onder andere door dertien maal te scoren in 40 wedstrijden.

In 1986 vertrekt aanvaller Povlsen naar het buitenland en gaat spelen voor Castilla CF, het reserveteam van Real Madrid. Ook hier maakte de Deen veertig wedstrijden vol, maar dan in één seizoen, en stond hij tien keer als topscorer op het wedstrijdformulier.

Na één jaar verhuist hij naar 1. FC Köln in Duitsland. Met Köln wordt Povlsen in het seizoen 1988/1989 vicelandskampioen. 71 wedstrijden en 19 doelpunten later besluit de Deen dat het tijd is om een andere uitdaging aan te gaan.

In het seizoen 89/90 wordt Povlsen door PSV aangetrokken. Tijdens zijn debuut scoorde hij meteen twee maal. Dit was op 19 augustus 1989 in de uitwedstrijd tegen Willem II. Hij speelt 29 wedstrijden en scoort daarin tien keer, ondanks de interne strijd met Wim Kieft en Romario, die samen met Povlsen moeten strijden om twee plaatsen in de basiself.

Na één jaar vertrekt Povlsen bij PSV en keert terug naar Duitsland, naar Borussia Dortmund. Hij speelt vijf jaar voor Borussia, maar moet in 1995 zijn carrière noodgedwongen opgeven vanwege enkele zware knieblessures. Hij had inmiddels wel een aardige staat van dienst opgebouwd met als resultaat 116 gespeelde potjes en 20 goals.

Povlsen speelde 62 interlands, scoorde 21 keer en won met het Deense nationale elftal het EK in 1992. Hij maakte zijn debuut op 3 juni 1987 in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Tsjechoslowakije (1-1) in Kopenhagen. Hij moest in dat duel na 67 minuten plaatsmaken voor Jesper Olsen.

Na zijn actieve carrière was Flemming Povlsen onder andere technisch directeur bij FC Aarhus. In 2005 werd Povlsen assistent-trainer van AC Horsens. Op dit moment is hij voetbalanalist.

(Foto: ANP – Koen Suyk)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *