Hans van Breukelen (1956)

Hans van Breukelen

Johannes Franciscus (Hans) van Breukelen (4 oktober 1956) won als keeper in 1988 zowel met PSV de Europacup 1 als het EK met het Nederlands Elftal. Hij was een zeer betrouwbare sluitpost voor FC Utrecht, Nottingham Forest en PSV.

Met PSV won hij zes landskampioenschappen, drie KNVB bekers en in seizoen 1987-1988 -als hoogtepunt- de Europacup I. De finale van de Europacup I werd uiteindelijk beslist met strafschoppen. Van Breukelen stopte de beslissende strafschop die werd genomen door Veloso (Benfica).

Doelman Van Breukelen stopte twee zeer belangrijke strafschoppen in 1988 en ook nog eens op een cruciaal moment: Met PSV in de strafschoppenreeks tegen Benfica, waardoor PSV de Europa Cup I wint. Een paar weken later veroorzaakt hij een strafschop in de finale van het EK tegen Rusland. Hij stopte ook die strafschop en wint met Oranje het EK van 1988 na goals van Gullit en Van Basten.

Soms zat het Hans van Breukelen niet mee. Tijdens de wedstrijd Feyenoord-PSV, 12 april 1987 gooide bij een 0-1 stand voor de Eindhovenaren een graspolletje roet in het eten. ‘Het polletje van Van Breukelen’ was geboren en is tot op de dag van vandaag misschien wel de meest gedenkwaardige keepersfout in het Nederlands voetbal.

Van Breukelen speelde 73 interlands en nam zitting in de Raad van Commissarissen van PSV. In 2016 werd hij Technisch Directeur van de KNVB en viel door allerlei strubbelingen meteen in de spreekwoordelijke voetbalboter. Of zoals het verwoordt is op zijn website www.hansvanbreukelen.nl: “Hans maakt deel van het directieteam van de KNVB en is verantwoordelijk voor het realiseren van voetbaltechnische doelstellingen in zowel de topsport als breedtesport. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor de “samenhang binnen het vertegenwoordigend voetbal, talentontwikkeling en opleidingen.”

(Foto: ANP – Foundation)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *