Harald Wapenaar (1970)

Harold Wapenaar

Harald Paul Wapenaar (10 april 1970) was een Nederlandse keeper en cultheld. Hij werd onder meer bekend vanwege zijn blonde, uitbundige haardracht. De in Vlaardingen geboren goalie startte zijn profcarrière bij Feyenoord, maar vertrok hier zonder gespeelde wedstrijden.

Via RBC Roosendaal en Helmond Sport tekende hij in 1997 een contract bij FC Utrecht. Na één seizoen in de Domstad ruilde hij Nederland in voor Italië, waar hij ging spelen voor Udinese. Met slechts twee competitiewedstrijden in de benen keerde Wapenaar na een jaar alweer terug bij FC Utrecht. In zijn tweede periode als Utregger groeide Wapenaar uit tot een waar publiekslieveling.

Het jaar 2003 was een topjaar. Harald pakte toen samen met zijn ploeg de KNVB-beker. In de finale werd Feyenoord, zijn voormalig werkgever, met maar liefst 4-1 verslagen. Dit door doelpunten van Jean-Paul de Jong, Igor Gluscevic twee maal en Dirk Kuijt. Wapenaar was de aanvoerder en mocht in De Kuip de beker als eerste de lucht induwen.

Na zijn succesperiode bij FC Utrecht koos Wapenaar opnieuw voor een buitenlands avontuur. Het Engelse Portsmouth trok de doelverdediger aan. Evenals in Italië weet Wapenaar ook in Engeland niet te imponeren en komt hij in de Zuid-Engelse havenstad niet verder dat vijf duels in anderhalf seizoen.

Hierna keept Harald Wapenaar nog twee seizoenen voor Vitesse en drie voor Sparta Rotterdam. In Rotterdam sloot hij vervolgens zijn carrière af. Na zijn actieve loopbaan werd Wapenaar keeperstrainer bij onder meer FC Volendam en het Belgische Lierse SK.

(Foto: ANP – Frans van der Linden)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *