Igor Gluščević (1974)

Igor Gluščević

Igor Gluščević (30 maart 1974) was een sluwe spits die in vele landen heeft gevoetbald. In Nederland is Gluščević vooral bekend als doelpuntenmachine van FC Utrecht. Hij speelde ook voor Vitesse en Heracles Almelo. Maar het scoren ging daar iets lastiger.

Nadat Gluščević zijn carrière in 1994 had gelanceerd bij Vojvodina Novi Sad, tekende hij in 1996 een contract bij het Spaanse Extremadura. 57 wedstrijden en 26 doelpunten later vertrok Gluščević, die in het zuid-westen van Spanje werd gecoacht door Rafael Benítez, naar Sevilla.

In Andalusië kon de geboren Joegoslaaf echter geen potten breken. Ondanks het redelijke aantal van negen treffers in dertig wedstrijden, mocht de aanvaller vertrekken. Het Griekse Aris Saloniki nam hem over. Na weer een teleurstellend seizoen (acht doelpunten in dertig wedstrijden) ging hij zijn voetbalgeluk zoeken in Nederland. De inmiddels 26-jarige spits tekende namelijk een contract bij FC Utrecht.

In Utrecht brak voor de sluwe spits vervolgens een glorieperiode aan. Samen met Dirk Kuijt in de spits bikkelde en scoorde Gluščević erop los. Dit terwijl Dave van den Bergh vanaf de linkerkant afgemeten voorzetten verzorgde. Een fraaie prijs leverde dit ook op: in 2003 werd de KNVB-beker gewonnen ten koste van UEFA Cup-houder Feyenoord.

Met twee treffers had Gluščević een belangrijk aandeel in de 4-1 overwinning. Een jaar daarvoor behaalden ze overigens de bekerfinale. Maar deze ging jammerlijk verloren tegen Ajax (Wamberto-meters buitenspel). Ook in die finale, die Utrecht uiteindelijk met 2-3 verloor, scoorde Gluščević tweemaal.

Na het bekersucces besloot Gluščević te vertrekken bij FC Utrecht. Hij ging naar Sparta Praag, waar hij een moeizaam jaar kende. Slechts driemaal scoorde hij. Hij speelde ook maar achttien wedstrijden. Vitesse haalde hem terug naar Nederland. Maar het was duidelijk dat het beste er bij de aanvaller wel van af was.

Na een korte periode bij het Chinese Shandong Luneng, voerde hij vanaf januari 2007 zijn laatste kunstje op de Nederlandse velden op bij Heracles Almelo. Gluscevic speelde in totaal 35 wedstrijden voor de Almeloërs waarin hij zeven keer tot scoren kwam. Het belangrijkste doelpunt maakte hij in de uitwedstrijd tegen FC Twente waarin hij vanaf ruim 35 meter scoorde.

Na het seizoen 2007-2008 kreeg hij geen contractverlenging aangeboden. Waarop Igor Gluščević op 22 juli 2008 zijn actieve loopbaan besloot te beëindigen.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *