Heini Otto (1954)

Heini Otto (1954)

Heini Otto (24 augustus 1954), de middenvelder startte zijn carrière voor FC Amsterdam en speelde vervolgens voor FC Twente, het Engelse Middlesbrough en FC Den Haag. Bij de laatste club was hij ‘de piek’ in het vermaarde kerstboomsysteem van Co Adriaanse. Een op aanvallend gerichte tactiek waarin Otto met zijn sprongkracht en lengte een belangrijk wapen was.

Otto vestigde meerdere records in het Nederlands betaald voetbal. De eerste, inmiddels verbroken, door tussen 18 augustus 1985 en 3 november 1991, 221 opeenvolgende wedstrijden te spelen zonder een minuut te missen. Heini Otto heeft ook een ander record achter zijn naam staan, die hij echter wel moet delen: hij slaagde erin om in 1 wedstrijd, tegen Feyenoord, 2 maal te scoren. Maar dan wel in eigen doel. FC Den Haag degradeerde dat seizoen via de nacompetitie. Hierdoor kreeg de imposante loopbaan van Otto geen passend slot. Hij werd daarna door de Feyenoorders toegezongen: Liever iets van Otto! Dit was toen een reclameslogan van Otto – een postorderbedrijf.

Otto speelde meer dan 600 wedstrijden in het betaalde voetbal en scoorde net geen 100 maal. ‘Zijn’ supporters leukten zijn afscheidswedstrijd op met de afbraak van de Adelaarshorst, het stadion van Go Ahead Eagles.

Een ander bijzonder verhaal rond Otto is de ene interland die achter zijn naam staat. Hij speelde namelijk eenmaal voor het Nederlands Elftal. In 1975 bracht hij zijn teamgenoot Jan Jongbloed naar het vliegveld voor een vriendschappelijke uitwedstrijd tegen Joegoslavië. Daar aangekomen bleek dat Willem van Hanegem niet was komen opdagen. Trainer George Knobel verzocht Otto vervolgens om zo snel mogelijk thuis zijn voetbalspullen op te halen. In de wedstrijd viel hij na 71 minuten in voor Peter Arntz.

In de zomer van 2002 werd bij Otto een ernstige hartafwijking geconstateerd. Hij onderging namelijk met spoed een negen uur durende operatie. Gezond maar ernstig vermagerd stapte hij enkele maanden later weer het trainingsveld van ‘De Toekomst’ op. Zijn oude nest waar hij weer een jeugdelftal onder zijn hoede kreeg. Tegenwoordig is Heini Otto (1954) lid van de technische staf van de jeugdopleiding van Ajax.

(Foto: ANP – Jacques Klok)

Hierbij een mooi overzicht van de meest curieuze eigen doelpunten:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *