Helmuth Duckadam (1959)

Helmuth Duckadam

Helmuth Robert Duckadam (1 april 1959) was een Roemeense doelman die jarenlang uitkwam voor Steaua Boekarest. In 1986 groeide hij in de Europa Cup I-finale tegen FC Barcelona uit tot de grote held door in de strafschoppenserie, die volgde na een 0-0 gelijkspel, alle vier de Spaanse strafschoppen te stoppen. Zodoende wonnen de Roemenen van topfavoriet Barcelona. En groeide Duckadam uit tot De held van Sevilla, naar de plaats waar de wedstrijd werd gespeeld.

Duckadam startte zijn professionele loopbaan in 1978 bij UTA Arad. Na vier sterke seizoenen, hij maakte onder meer zijn debuut voor de Roemeense nationale ploeg, nam Steaua Boekarest de besnorde doelwachter over. In de hoofdstad van Roemenië boekte hij vervolgens vele successen. Naast de eerder genoemde Europa Cup I werd ook tweemaal de landstitel gepakt en ook nog eenmaal de nationale beker.

Maar het hoogtepunt was uiteraard het winnen van De Cup met de Grote Oren. Hierbij werd Helmuth de held. Want hij hield vier strafschoppen van José Ramón Alexanko, Ángel Pedraza, Pichi Alonso en Marcos. Daardoor pakte Duckadam het record als de eerste man die in een officiële Europese competitie zoveel strafschoppen hield. Marius Lăcătuș en Gavril Balint scoorden wel.

Enkele weken na het succes in Sevilla moest de doelman echter noodgedwongen zijn loopbaan (tijdelijk) beëindigen, doordat een trombose in de arm. De 26-jarige doelman was net op tijd met de aandoening naar de dokter gegaan, waardoor amputatie ternauwernood voorkomen kon worden.

Na een afwezigheid van drie jaar keepte Helmuth Duckadam nog twee jaar voor Vagonul Arad om daarna definitief zijn handschoenen op te bergen. Na zijn actieve loopbaan werkte Duckadam onder meer bij de grenspolitie en won hij de loterij. Tegenwoordig is hij voorzitter van Steaua Boekarest.

(Foto: ANP – Archief)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *