Marius Lăcătuș (1964)

Marius Lăcătuș

Marius Mihai Lăcătuș (5 april 1964) was een Roemeense aanvaller die bijzonder succesvol was bij Steaua Boekarest, waar hij uitgroeide tot een legende. Met de Roemeense topclub won hij onder meer de Europa Cup I in 1986 nadat Barcelona na strafschoppen was verslagen.

Lacatus werd opgeleid door FC Brasov en in 1981 maakte hij zijn debuut voor de Roemeense club. Na twee seizoenen nam Steaua de aanvaller over en brak er een bijzonder succesvolle periode aan voor hem en de club. Het team, met onder meer Helmuth Duckadam tussen de palen, won vijfmaal de titel en in 1986 ook nog eens de Europa Cup I, nadat Duckadam enkele strafsdchoppen van FC Barcelona had gekeerd.

In 1990 verliet Lacatus Roemenië om te gaan voetballen voor Fiorentina.  Een groot succes werd het in Italië niet. De club uit Florence streed het hele seizoen tegen degradatie -terwijl de club het jaar ervoor de UEFA Cup-finale had gehaald- en Lacatus vertrok dan ook al na één seizoen. Bij het Spaanse Real Oviedo bleef hij twee jaar, om daarna weer terug te keren bij Steau Boekarest.

Van 1993 tot zijn afscheid in 2000 speelde Lacatus weer in de Roemeense hoofdstad.  Vijfmaal op rij (tussen 1994 en 1998) werd de landstitel behaald. Het Beest, zoals de fans van Steaua hun publiekslieveling noemde, eindigde zijn loopbaan in 2000.

Hierna was Lacatus nog trainer bij een hele rij clubs, waaronder ‘zijn’ Steaua Boekarest.

(Foto: ANP – Cor Mulder)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *