Henk Duut (1964)

Henk Duut

Henk Duut (14 januari 1964), goede voorstopper die helaas niet alles uit zijn loopbaan kon halen door een hersenbloeding.

Henk Duut speelde tien jaar lang als prof bij Feyenoord en Fortuna Sittard. Hij stond bekend als een goede voorstopper en won met het Feyenoord van 1984 de ‘dubbel’. Op dat moment speelden ook Johan Cruijff en Ruud Gullit bij Feyenoord.

Voorafgaande de wedstrijd Feyenoord-Ajax in het seizoen 1983-84 moest Feyenoord’s aanvoeder Bennie Wijnstekers op bezoek bij “Gijs” van het satirische VARA televisie programma PISA (Henk Spaan en Harry Vermeegen). Gijs, “Hier is Gijs met zijn zoveelste eis” eistte een 3-1 overwinning van Feyenoord op de rivaal anders zou het met de “ontvoerde” Harry Vermeegen slecht aflopen.

Tot vlak voor het einde van de wedstrijd leek Feyenoord aan de gevraagde eis te kunnen voldoen want de Rotterdammers stonden inderdaad met 3-1 voor. De ingevallen Henk Duut zorgde er echter voor dat Wijnstekers korte tijd later weer naar Gijs moest want volledig vrijstaand speelde hij de bal door de benen van Ajax keeper Hans Galjé om zo niet de gevraagde 3-1 maar een 4-1 eindstand op het scorebord te zetten.

Twee jaar na het bewuste doelpunt tegen Ajax verliet Henk Duut De Kuip om te gaan spelen voor Fortuna Sittard. Het boterde niet tussen de speler Duut en de trainer Rinus Israel. De trainer had de positie van Duut inmiddels ingevuld met de Hongaar Antal Roth. En de speler werd eerst verhuurd en vervolgens verkocht aan de Limburgers.

In 1990 kreeg Duut een hersenbloeding tijdens een training bij zijn club Fortuna Sittard. Na een lange periode van herstel slaagde hij erin om – weliswaar voor korte tijd – terug te keren in het eerste elftal van Fortuna in de eredivisie. In 1992 sloot Duut zijn carrière af. Hij laat 213 wedstrijden na waarin hij als verdediger 37 maal het doel van de tegenstander wist te vinden.

Na zijn actieve carrière werd Duut jeugdtrainer, hoofd opleidingen en trainer bij Fortuna Sittard. Vanaf 2004 tot en met 2007 was hij assistent-trainer van Feyenoord. Op 10 december 2007 werd bekend dat hij assistent-trainer werd bij het Australisch voetbalelftal. Hij werd assistent van Pim Verbeek. Ook Graham Arnold werd assistent bij de Socceroos.

In augustus 2010 kwam het nieuws dat Henk Duut assistent-coach van de Marokkaanse olympische ploeg was geworden. Met deze ploeg plaatste hij zich voor de Olympische Spelen in Londen.

(Foto: ANP – Paul Vreeker)