Ben Wijnstekers (1955)

Ben ‘Bennie’ Wijnstekers (31 augustus 1955) is een geboren en getogen Rotterdammer en een échte Feyenoorder. Hij speelde bijna zijn hele carrière bij de Kuipbewoners en was er lange tijd aanvoerder.

De verdediger leerde voetballen in volksbuurt de Bloemhof, waar hij opgroeide. Hij bezocht al op jonge leeftijd wedstrijden van de club waar hij later groot zou worden. Op 8-jarige leeftijd zou hij al bij de Rotterdammers gaan voetballen.

Zijn officiële debuut maakte hij op 7 juni 1976 tijdens de thuiswedstrijd tegen de Graafschap, die met maar liefst 8-0 werd gewonnen. Het was een start van een mooie Feyenoord-carrière die tot september 1988 zou duren. Wijnstekers opereerde enige tijd als linksback, maar speelde het grootste deel van zijn carrière aan de rechterkant als onverwoestbare en moeilijk te passeren back.

Zijn grote hoogtepunt was de dubbel met Feyenoord in 1984. Wijnstekers speelde in een geweldig team met onder meer Johan Cruyff, Ruud Gullit, Peter Houtman en natuurlijk de onmisbare ‘koning van de kluts’ André Hoekstra.

In 1988 nam Wijnstekers afscheid bij Feyenoord, nadat hij bij trainer Rob Jacobs niet standaard meer kon rekenen op een basisplaats. Hij bouwde vervolgens zijn carrière af bij Germinal Ekeren en Racing Mechelen. Hij speelde meer dan 400 officiële wedstrijden bij Feyenoord.

Bij Oranje had Wijnstekers de pech dat hij net tussen twee generaties in viel. Hij was alleen actief op het weinig succesvolle EK van 1980. Uiteindelijk kwam Wijnstekers tot 36 caps, waarvan een aantal als aanvoerder.

In Rotterdam is het beregezellige eetcafé Bennie Beer naar hem vernoemd, een restaurant waar hij overigens zelf regelmatig een hapje eet met zijn vrouw.

Tegenwoordig geeft Ben Wijnstekers, onder meer samen met Mike Obiku en Uli van Gobbel, voetbalclinics vanuit de Feyenoord Soccer Schools.

(Foto – ANP)

2 reacties

  1. Als geboren en getogen Racing Club Mechelen-supporter wil ik bij deze Meneer Wijnstekers, in naam van iedereen die ook maar iets heeft te maken met de oudste club van Mechelen, nog één keer uit de grond van mijn(ons) hart bedanken dat hij dat hij ooit onze clubkleuren heeft willen dragen, meer nog, in de Mechelse Derby tegen ‘De Kakkers’ van Malinois, KV Mechelen, de aardsvijand. De toekomst van onze club is meer dan onzeker, maar de naam Bennie Wijnstekers staat voor eeuwig gegrifd in de harten van alle Racingfans en in de geschiedenis van de Koninklijke Racing Club Mechelen, gesticht in 1904. De geloofwaardigheid van onze eer, onze trots en onze leuze ‘waar een wil is- is een weg’ hebben wij te danken aan echte mensen met een gouden hart zonder kapsones en van het volk zelf die onze club hebben vertegenwoordigd en verdedigd, op een moment dat de rest van de wereld al had beslist dat we niet er niet meer bijhoorden. maar dat is eigenlijk maar bijzaak. Want Ben Wijnstekers zal altijd bij de Racing horen en dat pakken ze ons nooit meer af. Nooit. Hij heeft gewonnen de zilv’ren vloot. Voor eeuwig en altijd. Peter Robijn, Mechelen, Vlaanderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *