Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack ondersteunt geen Aangepaste CSS meer. Bekijk de documentatie van WordPress.org voor meer informatie over het toepassen van aangepaste stijlen op je site: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css in /srv/home/kentudezenognl/domains/kentudezenog.nl/htdocs/www/wp-includes/functions.php on line 6078
Henk Wery (1943) - Kent u deze Nog

Henk Wery (1943)

Henk Wery

Henk Wery (10 juni 1943) voetbalde een erelijst bijeen die hem in deze tijd financieel onafhankelijk zou hebben gemaakt.

Tussen 1963 en 1976 speelt Henk Wery 365 wedstrijden in de eredivisie, waarin hij 114 maal scoort. Hij voetbalde een erelijst bijeen die hem in deze tijd financieel onafhankelijk zou hebben gemaakt. Twaalf keer speelde hij in het Nederlands elftal.

Via Amersfoortse Boys en HVC komt Wery terecht bij DWS, waar hij achter elkaar kampioen van de eerste divisie en eredivisie wordt. DOS uit Utrecht trekt hem vervolgens aan en daar leert hij een echte prof worden aan de hand van vedette Tonny van der Linden. Hij groeit er in 4 seizoenen uit tot de vedette van Utrecht, debuteert voor Oranje in 1967 (2 goals tegen Sovjet-Unie) en verdient in 1968 zijn grote transfer naar topclub Feyenoord

Aanvaller – Henk Wery was de fysiek sterke rechtsbuiten van het team dat in 1970 de Europacup en de Wereldbeker  (1-0, assist Wery) wist te winnen. De laatste wedstrijd die Wery voor Feyenoord speelde was een invalbeurt tijdens de UEFA-Cup finale van 1974. Zo maakte hij alle grote successen van de jaren zeventig mee met als climax uiteraard het in mei 1970 als eerste Nederlandse club veroveren van de Europa Cup voor landskampioenen. In het San Sirostadion van Milaan wordt het tegen Celtic 2-1 na verlenging. In de zomer van dat jaar ging hij terug naar DOS, waar hij de laatste twee seizoenen uit zijn carrière speelde.

Als speler van het Utrechtse DOS werd hij in 1967 geselecteerd voor het Nederlands elftal. Bij zijn debuut tegen de Sovjet-Unie scoorde hij twee keer, waarvan eenmaal uit een strafschop. In totaal zal ‘kroegbaas’ Wery 12 maal het oranjeshirt dragen. Polen – Nederland is een beslissend kwalificatieduel voor de WK van 1970. In Chorzow heeft Henk Wery de score geopend. Oranje met onder andere Cruijff, Van Hanegem en Israel krijgt een penalty. Het dieptepunt in de loopbaan van de Amersfoorter voltrekt zich.

Drie spelers waren aangewezen voor het nemen van de strafschop. Alle drie gaven niet thuis. “Neem jij hem, jij hebt gescoord, je zit goed in de wedstrijd, zeiden ze. Ik had me er niet op ingesteld”, aldus Wery. De Polen hadden de bal ook nog in een knikkerpotje gelegd. Een flodderig schot werd het. ‘s Avonds zei bondscoach Kessler: “vroeger bij Emma deden we dat zo” en hij ging voordoen hoe je een penalty moest nemen. Toen moest Kessler het op een lopen zetten om uit de greep te blijven van de rappe Wery.

De 1-1 tegen Lubanski en Deyna c.s. is onvoldoende voor WK-kwalificatie. Vier jaar later wordt Oranje in Duitsland finalist. Henk Wery ontbreekt door een zware liesblessure opgelopen in de EC-wedstrijd tegen Gwardia in Warschau. Een sliding in de modder, pees van het bot. Henk Wery zegt daarover: “Met pijnstillers en een halve fles Franse cognac ben ik de nacht doorgekomen. Het herstel duurde negen maanden. De oude ben ik nooit meer geworden”.

FC Utrecht – Ajax , 7 maart 1976, is zijn laatste duel als prof. Van het voetbal heeft hij zijn buik vol. Hij is tien kilo te zwaar door het kroegleven als Joop Stoffelen hem enkele jaren later vraagt voor de oud-internationals. Voetballen doet hij met oud-Oranje en bij de Amersfoortse zaterdagclub VOP tot zijn 45e, kroegbaas is hij dan al lang niet meer.

Sinds 1979 woont Henk Wery in Leusden. Hij werkt 15 jaar bij de SRO (Sport Recreatie en Onderwijsvoorzieningen) in Amersfoort, en na zijn pensionering is hij daar nog vrijwilliger  die senioren in beweging houdt met de sport bowls (een soort jeu de boules in de zaal, waarbij de bal niet rechtdoor maar in een curve rolt) in de sporthal.

(Foto: ANP – Foundation)

2 reacties

  1. Hier een link naar een videoportret van Henk Wery dat onlangs op de Amersfoortse nieuwssite De Stadsbron verscheen: “Hogerop. Een portret van voetballer Henk Wery”: https://www.destadsbron.nl/nl/Wery (Henk Wery kwam uit Amersfoort en begon daar zijn loopbaan in het betaald voetbal).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *