Henrik Larsen (1966)

Henrik Larsen

Henrik Larsen (17 mei 1966) was een Deense kwelgeest van Oranje tijdens de halve finale van het EK 1992 in Zweden. Inmiddels is hij vertegenwoordiger bij een drankenimporteur en woont in Kastrup.

Larsen, bijgenaamd ‘Store Larsen’, Grote Larsen, begon zijn loopbaan bij Hellerup IK uit Denemarken. Hij speelde vervolgens voor Lyngby BK uit Denemarken, Pisa uit Italië, Aston Villa natuurlijk Engeland, Waldhof Mannheim uit Duitsland en FC Kopenhagen uit zijn geboorteland.

Wij kennen Larsen natuurlijk vooral en misschien ook vooral wel helaas, als Deens international. In 1992 schoot Larsen namelijk haast in zijn eentje een zeer sterk Nederlands elftal naar huis. Dit ondanks goals aan Oranje-zijde van Frank Rijkaard en Dennis Bergkamp.

In totaal kwam Larsen tot een totaal van 368 officiële wedstrijden waarin hij 47 maal het vijandelijke net wist te vinden. De middenvelder speelde het merendeel van deze potjes in zijn thuisland voor de club Lyngby BK. In 2 etappes speelde hij hier 174 wedstrijden (28 goals). Vooral zijn buitenlands avontuur bij Aston Villa was geen succes getuige de nul gespeelde wedstrijden.

Tien dagen voor de aftrap van het EK van 1992 in Zweden werd het Europees voetbal volledig op zijn kop gezet. Joegoslavië werd de toegang tot het toernooi ontzegd en in plaats daarvan mocht Denemarken meedoen. De Denen stonden al op de camping en begonnen zonder noemenswaardige voorbereiding aan het EK. Wat volgde is één van de grootste sensaties uit de geschiedenis van grote voetbaltoernooien: Denemarken werd Europees Kampioen. In de finale versloeg de ploeg regerend wereldkampioen Duitsland (2-0).

Indruk maakte Larsen dus met het ‘campingelftal’op dit EK voetbal in 1992. Omdat hij in de halve finale tegen Nederland (2-2) tweemaal scoorde voor de Denen. De Denen die uiteindelijk wonnen na strafschoppen. Larsen wist ook nog eens een strafschop te verzilveren. En dat terwijl Oranje de wedstrijd ervoor in één van de beste wedstrijden ooit, Duitsland van de mat had geveegd met 3-1. Henrik Larsen moest echter ook de finale aan zich voor bij laten gaan. Dit door een schorsing en tevens een blessure.

Larsen speelde in totaal 39 officiële interlands voor Denemarken. Onder leiding van de Duitse bondscoach Sepp Piontek maakte hij zijn debuut op 8 februari 1989 in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Malta (0-2). Dit deed hij net als Bent Christensen (Brøndby IF), Hans Erfurt (Silkeborg IF) en Johnny Mølby (Vejle BK). Larsen nam in dat duel het tweede doelpunt voor zijn rekening.

In 1999 toen hij inmiddels was neergestreken bij FC Kopenhagen vond hij het welletjes en besloot te stoppen. Na zijn loopbaan werd Henrik Larsen vertegenwoordiger bij een drankenimporteur en ging wonen in Kastrup.

(Foto: Youtube)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *