Dennis Bergkamp

Dennis Bergkamp (1969)

Dennis Nicolaas Maria Bergkamp (10 mei 1969) is een van de grootste voetballers die Nederland ooit gekend heeft. De aanvallende middenvelder heeft een grote carrière achter de rug waarin hij veel prijzen won en wonderschone doelpunten maakte.

Nederland zag Bergkamp voor het eerst in 1986, toen hij zijn debuut maakte voor Ajax 1 onder Johan Cruijff. Daar groeide hij uit tot een echte vedette. Hij was in 1991 en 1993 topscorer van de eredivisie en werd tweemaal gekozen tot Nederlands voetballer van het jaar. In 1990 werd hij landskampioen met de Amsterdammers.

Samen met Wim Jonk verkaste hij naar Inter Milaan, waar hij een spitsenkoppel ging vormen met Ruben Sosa. Een groot succes werd het daar nooit. Zijn glorietijd kwam bij Arsenal waar hij vanaf 1995 ging spelen. Zijn beste seizoen was 1997/1998, waarin zowel de Engelse landstitel als de FA Cup gewonnen werd. Met Arsenal haalde Bergkamp opnieuw de “double” in 2002. In 2003 en 2005 won hij weer de FA Cup, en in 2004 haalde hij zijn derde Engelse landstitel.

‘The Non-Flying Dutchman’ speelde 79 interlands voor Oranje, hij scoorde daarin 37 keer, waarbij de mooiste en belangrijkste natuurlijk gescoord werd tijdens het WK 1998 tegen Argentinië.

Bergkamp stopte in 2006 en kreeg een aanstelling als assistent-trainer bij Ajax.

(Foto: ANP Paul Vreeker)

Previous Article
Next Article

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *.

*
*
You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Translate »