Henrik Larsson (1971)

Henrik Larsson (1971)

Henrik ‘Henke’ Edward Larsson (20 september 1971) verraste met Zweden op het Europees Kampioenschap 2004 in Portugal met bij vlagen wervelend voetbal. Werden uiteindelijk door Nederland in de kwartfinale uitgeschakeld door middel van strafschoppen.

Larsson begon zijn profloopbaan in 1989 bij het Zweedse Högaborg BK, waarvoor hij 23 keer scoorde in drie seizoenen. Vervolgens produceerde de Zweed in twee seizoenen 48 treffers voor Helsingborgs IF. Voor Feyenoord, waar Larsson van 1993 tot 1997 speelde, trof de spits 26 keer doel.

De Zweed kwam tot 690 duels op clubniveau voor Helsingborgs IF, Feyenoord, Celtic, Barcelona en Manchester United. Daarnaast vertegenwoordigde hij zijn land in 106 interlands.

Larsson maakte zijn debuut op 13 oktober 1993 in het WK-kwalificatieduel tegen Finland. Deze wedstrijd kende een uitslag van een 3-2 winst. Larsson scoorde in dat duel in de veertigste minuut, de overige treffers van de thuisploeg kwamen op naam van Martin Dahlin.

In 2002 zei Larsson de nationale ploeg vaarwel. In 2004 maakte Larsson een verrassende comeback in de nationale ploeg. Dit nadat zo’n 120.000 Zweden een petitie hadden getekend om Larsson hiertoe te overtuigen. Zweden speelde op dat Europees Kampioenschap 2004 in Portugal heel erg sterk onderleiding van Henrik Larsson. Zweden zat tijdens dat toernooi in de poule bij Bulgarije, Denemarken en Italië. Mede door het goede spel van Larsson en een goal zegevierden de Zweden in de eerste wedstrijd met 5-0 tegen Bulgarije. Na de 1-1 tegen Italië haalde Zweden mede door een doelpunt van Larsson de kwartfinale’s.

In de kwartfinale stonden Nederland – Zweden tegenover elkaar. Het was een gelijkopgaande wedstrijd met een aantal kansen voor beide ploegen waarna strafschoppen de beslissing moest brengen. Larsson schoot zijn penalty nog binnen maar Edwin van der Sar wist de zesde strafschop van de Zweedse aanvoerder Mellberg te stoppen. Zweden moest alsnog naar huis.

Na het EK bleef Henrik Larsson (1971) zich beschikbaar stellen voor Zweden. Hij vormde in de nationale ploeg een aanvalsduo met Zlatan Ibrahimović. Van het duo Larsson-Ibrahimovic waren de verwachtingen hoog tijdens het WK 2006. Maar het tweetal stelde net als de hele Zweedse ploeg teleur. Met moeite kwam men tot de achtste finale, waarin Duitsland echter redelijk gemakkelijk met 2-0 won. Aan het begin van de tweede helft kon Larsson uit een strafschop Zweden nog terug in de wedstrijd brengen. Maar hij schoot hoog over.

De 38-jarige Larsson beëindigde in oktober bij zijn jeugdliefde Helsingborg zijn lange en succesvolle loopbaan als speler.

Van 2009 tot 2012 was Larsson werkzaam als trainer-coach bij Landskrona BoIS in de Zweedse Superettan. In 2014 nam hij het dan net gepromoveerde Falkenbergs FF onder zijn hoede. Larsson behield zich met Falkenbergs in de Allsvenskan. Hij nam vervolgens in november 2014 uit eigen beweging ontslag.

In januari 2015 werd Larsson trainer van Helsingborgs IF. Daar werd hij coach van onder andere zijn zoon Jordan Larsson, die in juli 2014 aansloot bij de selectie van Helsingborgs. Larsson kreeg als opdracht de ploeg te herstructureren, nadat de club in 2011 voor het laatst kampioen was geworden. Twee jaar was hij trainer van de club. Op 24 november 2016 nam hij ontslag, nadat hij met de club degradeerde naar de Superettan. Vast ook omdat zijn zoon, na afloop van de laatste wedstrijd, door hooligans werd aangevallen. Vanaf 3 oktober 2018 kwam Larsson in dienst als adviseur bij Ängelholms FF.

(Foto ANP-Archief)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *