Henrik Larsson (1971)

Henke Larsson

Henrik ‘Henke’ Edward Larsson (20 september 1971) verraste met Zweden op het Europees Kampioenschap 2004 in Portugal met bij vlagen wervelend voetbal. Werden uiteindelijk door Nederland in de kwartfinale uitgeschakeld door middel van strafschoppen.

Larsson maakte zijn debuut op 13 oktober 1993 in het WK-kwalificatieduel tegen Finland, dat met 3-2 werd gewonnen. Larsson scoorde in dat duel in de veertigste minuut, de overige treffers van de thuisploeg kwamen op naam van Martin Dahlin.

In 2002 zei Larsson de nationale ploeg vaarwel. In 2004 maakte Larsson een verrassende comeback in de nationale ploeg nadat zo’n 120.000 Zweden een petitie hadden getekend om Larsson hiertoe te overtuigen. Zweden speelde op dat Europees Kampioenschap 2004 in Portugal heel erg sterk onderleiding van Henrik Larsson. Zweden zat tijdens dat toernooi in de poule bij Bulgarije, Denemarken en Italië. Mede door het goede spel van Larsson en een goal werd er in de eerste wedstrijd met 5-0 van Bulgarije gewonnen. Na de 1-1 tegen Italië haalde Zweden mede door een doelpunt van Larsson de kwartfinale’s.

In de kwartfinale stonden Nederland – Zweden tegenover elkaar. Het was een gelijkgaande wedstrijd met een aantal kansen voor beide ploegen waarna strafschoppen de beslissing moest brengen. Larsson schoot zijn penalty nog binnen maar Edwin van der Sar wist de 6e strafschop van de Zweedse aanvoerder Mellberg te stoppen, en moest Zweden alsnog naar huis.

Na het EK bleef Larsson zich beschikbaar stellen voor Zweden. Hij vormde in de nationale ploeg een aanvalsduo met Zlatan Ibrahimović. Van het duo Larsson-Ibrahimovic werd tijdens het WK 2006 veel verwacht, maar het tweetal stelde net als de hele Zweedse ploeg teleur. Met moeite werd de achtste finale bereikt, waarin Duitsland echter redelijk gemakkelijk met 2-0 won. Aan het begin van de tweede helft kon Larsson uit een strafschop Zweden nog terug in de wedstrijd brengen, maar hij schoot hoog over.

(Foto ANP-Archief)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *