Herbert Prohaska (1955)

Herbert Prohaska (1955)

Herbert Prohaska (8 augustus 1955) behoort tot de grootste Oostenrijkse voetballers aller tijden. Tegenwoordig werkt Prohaska bij de televisieomroep ORF, als voetbalanalist.

Middenvelder Prohaska begon zijn professionele carrière in 1972 bij FK Austria Wien. In acht jaar tijd won Prohaska met zijn club vier landstitels en drie keer de Beker van Oostenrijk. We schrijven het jaar 1980 toen hij vertrok naar Internazionale. In zijn tweede seizoen won hij met de club uit Milaan de Supercopa.

Daarna speelde de Oostenrijker bij AS Roma. Hiermee won hij in 1983 de Italiaanse landstitel. Na het behalen van deze titel keerde hij weer terug bij Austria Wien. Bij deze club beëindigde Prohaska zijn spelersloopbaan in 1989.

In 2003 was het de eer aan Prohaska geselecteerd te zijn als de Golden Player van Oostenrijk door de Oostenrijkse voetbalbond. Hiermee werd hij uitgeroepen tot de beste voetballer van de afgelopen vijftig jaar in zijn eigen land. Herbert Prohaska won daarnaast in 1984, 1985 en 1988 de titel Oostenrijks voetballer van het jaar.

Op woensdag 13 november 1974 maakte Prohaska zijn debuut voor het Oostenrijks voetbalelftal. Het betrof een vriendschappelijke wedstrijd tegen Turkije. Deze leverde een 1-0 winst op door een vroege treffer van Josef Stering. Herbert nam deel aan het WK ’78 en aan het WK ’82. Zijn laatste wedstrijd betrof een kwalificatiewedstrijd voor het WK van 1990 tegen IJsland. Hij speelde in totaal 83 interlands en wist daarin tien keer te scoren.

Kort na het beëindigen van zijn spelersloopbaan, ging Prohaska als trainer aan de slag bij Austria Wien. Hij behaalde met deze club twee landstitels en won twee keer de Oostenrijkse beker. In 1993 kreeg hij een aanstelling als bondscoach van de Nationalmannschaft.

Herbert Prohaska (1955) plaatste zich met het Oostenrijkse elftal voor het WK ’98 in Frankrijk. Onder leiding van Prohaska werd een verjonging ingezet wat ten koste ging van onder andere recordinternational Toni Polster. Dit kan echter geen succes genoemd worden. In 1999 nam hij ontslag na een desastreus verlies (9-0) tegen Spanje. Herbert werkte nog een seizoen als trainer van Austria Wien, voordat hij aan de slag ging bij de Österreichischer Rundfunk, de ORF.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *