Toni Polster (1964)

Toni Polster

Toni Polster (10 maart 1964) geldt als een van de meest succesvolle en populaire Oostenrijkse voetballers ooit. De aanvaller is tevens all-time topscorer van het nationale elftal.

De lange spits brak in zijn land door bij Austria Wien, waar hij op 18-jarige zijn debuut maakte. In de Oostenrijkse hoofdstad speelde hij tot 1987. Zijn prijzenkast was toen al redelijk gevuld. Want hij pakte met de club drie landskampioenschappen en een nationale beker. Ook werd hij topscorer van de competitie van 1985-1987.

In 1987 werd hij na Rodion Camataru, destijds spelend voor Dinamo Boekarest, zelfs tweede op de Europese topscorerslijst. Zijn avontuur bij Torino was vervolgens minder succesvol. Hij verruilde in 1988 al na één jaar Italië namelijk voor Spanje. Dit om voor Sevilla te gaan spelen.

In het fraaie Estadio Pizjuán mocht Polster vervolgens drie jaar en groeide hij uit tot een veelscorende aanvaller. Hij had ook alle eigenschappen die bij een doelpuntenmaker hoorden. Hij had een dodelijk linkerbeen, was kopsterk, koelbloedig en stond altijd op de goede plek. In 1990 eindigde hij na Hugo Sánchez met 33 goals als tweede op de topscorerslijst. Na zijn periode in Sevilla speelde hij nog een seizoen bij Logrones en Rayo Vallecano.

In 1993 trok Toni ‘Doppelpack’ Polster naar Duitsland om voor 1. FC Köln te voetballen. In Keulen zette hij het scoren van doelpunten onverdroten voort en werd hij de eerste drie jaren clubtopscorer, hij vormde een uitstekend spitsenduo met Bruno Labbadia. Het seizoen 1997/98 werd een dieptepunt, want Die Geißböcke degradeerden voor het eerst in de geschiedenis uit de Bundesliga.

Poster vertrok daarop naar Borussia Mönchengladbach. Daar speelde hij nog twee seizoenen, voordat hij zijn carrière afsloot in zijn vaderland, bij Austria Salzburg.

Toni Polster geldt als een van de meest succesvolle, kleurrijke en populaire Oostenrijkse voetballers ooit. Hij werd in zijn land voetballer van het jaar in 1986 en 1997. Polster speelde in totaal 95 keer voor het nationale elftal en scoorde daarin 44 keer. Hij is daarmee all-time topscorer van zijn land.

Na zijn carrière werkte hij onder meer bij zijn oude clubs Austria Wien en Borussia Mönchengladbach. Ook begon hij een zangcarrière en bracht hij het muzikale hoogstandje ‘Toni Walk On’ uit.

Toni Polster werd met ingang van het seizoen 2013/14 trainer van FC Admira Wacker Mödling, maar het bestuur ontsloeg hem in augustus al na drie verloren competitiewedstrijden.

(Foto – Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *