Hernán Medford Bryan (1968)

Hernán Medford

Hernán Medford Bryan (23 mei 1968) was er één uit de categorie ‘voetbalnomade’. Raakte vooral bekend door zijn winnende treffer tegen Zweden op het WK van 1990.

De supersnelle aanvaller Medford begon zijn carrière in 1989 bij Deportivo Saprissa uit San José. De Costa Ricaan reisde vervolgens de wereld rond. Hij speelde namelijk voor Dinamo Zagreb (Kroatië), Rayo Vallecano (Spanje), US Foggia (Italië), Pachuca CF (Mexico), León CF (Mexico) en Necaxa (Mexico). Na deze omzwervingen keerde Medford terug naar Saprissa. Waar hij bleef totdat hij in 2002 stopte als profvoetballer.

De supersnelle Medford begon zijn ‘voetbal-rondreis’ in 1990 in Zagreb bij het plaatselijke Zagreb. Dit nadat de Costa Ricaan al bijna rond was met Schalke 04. De transfersom was al afgetikt op 400.00 Duitse Mark toen hij alsnog voor Zagreb koos. Hier speelde Hernán 14 wedstrijden waarin hij vier maal doel trof. Om vervolgens te verkassen naar Rapid Wien; 14 wedstrijden en één doelpunt meer dan in Zagreb.

In 1991 was het tijd voor Spanje voor Medford. Het werd Rayo Vallecano en 30 wedstrijden met 6 goals. Om vervolgens oostwaarts af te reizen naar Italië; Foggia (12 wedstrijden, één hele goal). Hij speelde hier nog samen met Bryan Roy.  Hierna toog Hernán weer naar zijn geboorteland Costa Rica.

Hernán Medford was beide keren dat Costa Rica het WK bereikte (1990, 2002) aanwezig. In totaal speelde hij vijf WK-duels. Van de vele doelpunten die Medford als international maakte, springen twee eruit. Het eerste is zijn winnende treffer tegen Zweden (2-1) op het WK van 1990 (zie de video hieronder). Waardoor Costa Rica doorging naar de kwartfinale. Tsjechoslowakije was hierin echter te sterk.

Het tweede is zijn winnende doelpunt tegen Mexico in het Aztekenstadion van Mexico-Stad in 2001. Dit tijdens de WK-kwalificatie. Dit doelpunt van Medford zorgde ervoor dat Mexico sinds lange tijd weer eens thuis verloor. Medford kwam uiteindelijk 89 maal uit voor zijn geboorteland waarin hij 18 maal het net wist te vinden.

Van 2002 tot 2006 was Medford hoofdtrainer bij zijn oude club Deportivo Saprissa. In 2005 werd onder zijn leiding de CONCACAF Champions Cup gewonnen door in de finale het Mexicaanse Chivas Guadalajara te verslaan. Medford werd in 2006 aangesteld als bondscoach als vervanger van Alexandre Guimarães.

In juli 2014 kreeg Hernán Medford een aanstelling als bondscoach van Honduras.

(Foto: Youtube)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *