Dave van den Bergh (1976)

Dave van den Bergh

Dave van den Bergh (7 mei 1976) is een voormalig linksbuiten die onder meer uitkwam voor Ajax en FC Utrecht. Ook kwam de linkspoot tweemaal uit voor het Nederlands elftal.

Van den Bergh debuteerde in februari 1996 voor Ajax. Door de concurrentie van Marc Overmars kwam de blonde buitenspeler echter niet veel aan spelen toe en twee jaar later besloot hij te vertrekken. Het Spaanse Rayo Vallecano nam de aanvaller over, die Amsterdam verliet als landskampioen. Ook in Spanje was Van den Bergh niet altijd zeker van een basisplaats en in 2000 keerde hij terug naar Nederland, waar hij ging voetballen voor FC Utrecht.

In Utrecht brak voor Van den Bergh vervolgens zijn meest succesvolle periode als voetballer aan. Het jaar 2004 is het dat Van den Bergh middels de winnende treffer tegen FC Twente de Domstedelingen de KNVB-beker bezorgde . In 2004 maakt hij het winnende doelpunt tegen FC Twente. Waardoor FC Utrecht haar tweede beker op rij in de wacht sleept.

Een prijs die hij dus een jaar eerder ook won. Tevens won hij in 2004 de Johan Cruijff-schaal door landskampioen Ajax met 4-2 te verslaan. Door zijn sterke spel werd Van den Bergh ook opgeroepen door toenmalig bondscoach Marco van Basten. Hij kwam uiteindelijk tweemaal uit voor Oranje.

Dave stal de harten van de Utrecht-fans en kan met recht een publiekslieveling worden genoemd. De sierlijke buitenspeler bleef tot 2006 in Utrecht. Toen vond hij het tijd voor een nieuw avontuur. Hij liet 185 wedstrijden na waarin hij 29 doelpunten wist te maken.

In 2006 verliet Dave van den Bergh Nederland en ging hij voetballen in de Verenigde Staten, waar zijn vrouw vandaan komt. Via Kansas City Wizards, New York Red Bulls en FC Dallas sloot hij begin 2009 zijn loopbaan af als speler en ging hij werken bij de Amerikaanse voetbalbond waar hij assistent-trainer is geworden bij de -21-ploeg.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *