Ioan Ovidiu Sabău (1968)

Ioan Ovidiu Sabău (12 februari 1968) speelde in Nederland voor Feyenoord. Er werd toentertijd gesuggereerd dat hij veel beter was dan de spelers om hem heen. Hoe het ook zij; hij had een mooie carrière.

Middenvelder Sabau zijn professioneel debuut was bij U Cluj in 1986. Een club uit zijn geboorteland Roemenië. In 1990 werd hij kampioen met Dinamo Boekarest. Daarna speelde hij onder andere bij Feyenoord. Later werd hij nog twee keer kampioen (1999, 2003) en won een keer de beker (2002) met Rapid Boekarest.

Het kampioenschap met Dinamo Boekarest zette Ioan Ovidiu Sabău in de schijnwerpers. Hij hapte uiteindelijk toe op een aanbieding vanuit Nederland. Van 1990 tot en met 1992 speelde Sabau namelijk voor Feyenoord. Hij maakte zijn debuut in de eredivisie op zondag 2 september 1990 in de thuiswedstrijd tegen MVV (6-0). Sabău nam in dat duel de vijfde treffer voor zijn rekening en werd na 65 minuten vervangen door Paul Nortan. In 1992 behaalde hij in Rotterdam zijn hoogtepunt door met zijn teamgenoten de KNVB beker binnen te slepen. Teamgenoot John Metgod won dat jaar de Gouden Schoen.

Na 39 wedstrijden in het Feyenoord-shirt te hebben volbracht (39 wedstrijden, 12 doelpunten), zocht Sabau het avontuur in Italië, bij Brescia Calcio. De serie A beviel hem blijkbaar goed want hij waagde na vier seizoenen (99 potjes, 10 goals) de overstap naar AC Reggiana. Hier ging het hem minder af en na 19 wedstrijden en maar een enkele goal keerde hij op zijn schreden terug naar Brescia Calcio.

Het bleek toch echt gedaan in Italië, dus vertrok Sabau na een seizoen (zeven wedstrijden en toch nog een goal) naar zijn oude liefde Dinamo Boekarest. Ondanks een klein uitstapje naar Universitatea Cluj, speelde hij nog vijf seizoenen op het hoogste niveau in Roemenië, wat hem drie goals opleverde en 68 wedstrijdstreepjes achter zijn naam. In 2003 vond hij het mooi geweest en beëindigde zijn succesvolle loopbaan.

Sabău maakte zijn debuut voor het Roemeens voetbalelftal op 3 februari 1988 in Haifa tegen Israel. Na twee jaar afwezig te zijn geweest bij het nationaal elftal speelde hij nog vijf wedstrijden. Zijn interlandtotaal kwam daarmee op 52 wedstrijden en acht doelpunten.

Ioan Ovidiu Sabău werd in 2010 de trainer van FCM Târgu Mureș. In 2010 werd de club eerste in poule 2 van de Liga 2 en promoveerde naar de Liga 1, het hoogste niveau van het Roemeense voetbal.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *