Iván de la Peña (1976)

Iván de la Peña (6 mei 1976) was een Spaanse spelmaker gezegend met veel techniek, overzicht en een strakke passing. De kleine middenvelder werd opgeleid door FC Barcelona – en kende hier goede jaren, maar werd een clubicoon bij stadsgenoot Espanyol.

Beginjaren

De La Peña in actie voor Espanyol.

De La Peña werd geboren in Santander en begon aldaar aan zijn voetballoopbaan. De tiener werd op vijftienjarige leeftijd opgemerkt door FC Barcelona, waar hij op vijftienjarige leeftijd in de jeugdopleiding werd opgenomen. Enkele jaren later, op 6 september 1995 volgde het debuut voor De La Peña in het eerste elftal. Trainer Johan Cruijff liet hem invallen tijdens het uitduel bij Real Valladolid en de ‘Kleine Boeddha’ liet zich direct zien door de 0-2 te scoren.

Doorbraak

Het bleek de opmaat voor enkele fraaie seizoenen in het rood-blauw van Barcelona, waarmee hij in 1997 de Europa Cup II wist te winnen. De La Peña had hierin een groot aandeel vanwege zijn uitstekende samenwerking met superspits Ronaldo. Het duo voelde elkaar goed aan en het tweetal dirigeerde Barça naar de Europese hoofdprijs. Even later werd daar met de UEFA Super Cup een tweede prijs daaraan toegevoegd.

‘De Geschorende’ kende dus prachtige jaren bij FC Barcelona. Zijn spelinzicht, fenomenale passing en surplus aan techniek bleef niet onopgemerkt en zijn stormachtige ontwikkeling werd tot tweemaal toe beloond met de uitverkiezing ‘Beste jonge Speler van het Jaar’. Namelijk in 1996 en 1997.

Vlucht vanwege Van Gaal

Aan deze opmars kwam in 1998 echter plotsklaps een einde. Waar hij onder trainer Bobby Robson alle vertrouwen kreeg en dit ook terugbetaalde, daar zag opvolger Louis van Gaal het stukken minder in de kleine technicus zitten. Hij belandde op het tweede plan en hoefde niet op veel speeltijd te rekenen onder Van Gaal. Logischerwijs koos De La Peña eieren voor zijn geld en liet hij zich verkopen aan Lazio Roma. De Italianen betaalden omgerekend vijftien miljoen euro voor de spelmaker. Daarnaast werd ook verdediger Fernando Couto van FC Barcelona overgenomen.

Espanyol

In tegenstelling tot Couto kon De La Peña zich niet in de basis knokken van Lazio. Het avontuur liep uit op een mislukking en via huurperiodes bij Olympique Marseille en oude liefde FC Barcelona werd De La Peña uiteindelijk transfervrij van de hand gedaan aan Espanyol. Bij de tweede club van Barcelona bloeide ‘Boeddha’ weer op. Als aangever van vele goals, met name gescoord door Raúl Tamudo, leidde hij Espanyol naar de winst van de Spaanse beker (2006) en naar de finale van de UEFA Cup in 2007. De landgenoten van FC Sevilla waren echter na strafschoppen de Catelanen de baas.

Vanaf 2007 zat de sleet erop bij De La Peña. Blessureleed speelde hem steeds meer parten. De eerste vijf seizoenen in dienst van Espanyol was hij zeer bepalend, maar de laatste vier seizoenen helaas minder. Op 21 mei 2011 speelde Iván de la Peña zijn laatste wedstrijd in het betaalde voetbal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *