Iván Gabrich (1972)

Iván Gabrich

Iván Gabrich (28 augustus 1972) was een Argentijnse spits die met recht een van de grootste miskopen in de historie van Ajax genoemd kan worden.

De bonkige aanvaller begon in 1991 zijn carrière bij het bekende Newell’s Old Boys. Met de club werd hij eenmaal kampioen van Argentinië.

Ajax had halverwege de jaren ’90 inmiddels grote successen behaald. De Champions League kwam in de prijzenkast, landskampioenschappen met twee vingers in de neus behaald en de Amsterdammers wonnen met hun succesformatie zelfs de wereldbeker. Maar de hegemonie van Ajax verdween langzamerhand. Veel spelers kozen voor de grote Europese competities of stopten, zoals Frank Rijkaard. Louis van Gaal moest alle zeilen bijzetten om zijn selectie op topniveau te houden.

Iván Gabrich moest in 1996 de nieuwe topspits worden en de mogelijke vervanger van Patrick Kluivert die op dat moment al zijn zinnen had gezet op een transfer en in de zomer van 1997 uiteindelijk naar AC Milan zou vertrekken. Voor miljoenen guldens werd de logge aanvaller door Louis van Gaal uit Argentinië opgehaald. Op basis van videobeelden, dat wel. Maar Van Gaal wist het zeker. Gabrich was een balvaste spits die niet kon omvallen en voor veel doelpunten zou gaan zorgen.

Het avontuur van de Argentijn bij Ajax liep echter uit op een sof. En dat is nog zacht uitgedrukt. Hij kwam niet verder dan tien wedstrijden en stelde elke minuut die hij speelde teleur. Sommige medespelers, zoals Fred Grim en de gebroeders de Boer wisten, na een tijdje nog steeds niet of de bonkige spits nu rechts- of linksbenig was. Menno Pot verspreidde in zijn column zelfs het gerucht dat Gabrich een taxichauffeur was die Ajax gefopt had en helemaal geen voetballer was. Het feit dat dit gerucht behoorlijk serieus genomen was, is veelzeggend.

Na de kortstondige periode in Amsterdam vertrok Iván Gabrich naar het Spaanse Merida. Daarna speelde hij nog bij diverse clubs in Spanje en in Zuid-Amerika. Op dit moment heeft de oud-spits een landbouwbedrijf en is hij trainer.

Bureau Sport maakte overigens nog een vermakelijke reportage over het ‘mysterie Gabrich’.

Foto ANP – Cor Mulder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *