Jack de Gier (1968)

Jack de Gier (1968)

Jack de Gier (6 augustus 1968) was een aanvaller die bij meerdere clubs heeft gevoetbald. Door zijn onverzettelijkheid ontpopte hij zich tot een zeer populaire speler.

De onverzettelijke aanvaller begon zijn carrière bij FC Den Bosch. Verder speelde hij bij Cambuur, NEC, GA Eagles, Willem II en FC Twente. Daarnaast zocht hij tweemaal zijn heil in het buitenland door te spelen en ook daar te scoren voor Dunfermline Athletic FC en Lierse SK. Al deze clubs waren verzekerd van oorlog in de zestien bij aanwezigheid van deze goaltjesdief die in 413 wedstrijden 139 keer scoorde.

Nadat hij voor de amateurclub RKSV Schijndel had gespeeld, debuteerde Jack de Gier, spits van het type bonkig maar veel scorend, in het shirt van BVV Den Bosch op 20 augustus 1988 in het Nederlandse voetbal. Na drie seizoenen bij FC Den Bosch vertrok hij naar Leeuwarden. In de beginjaren van zijn carrière speelde Jack de Gier daar drie seizoen voor Cambuur. Mede dankzij een productief eerste seizoen van de spits (17 doelpunten) werd Cambuur in het seizoen ’91-’92 kampioen van de eerste divisie. Jack de Gier speelde 81 wedstrijden voor Cambuur waarin hij 32 keer scoorde.

Het jaar 1994 was voor De Gier het moment om uit de Friese hoofdstad te vertrekken. Hij toog naar Go Ahead Eagles. Na één jaar in Deventer te hebben gespeeld had hij het wel gezien en werd hij door Willem II gecontracteerd. In Tilburg speelde hij twee seizoenen. Dit omdat Lierse SK de spits in de voorbereiding van het seizoen 97/98 had gekocht.

Bij Lierse speelde hij maar één jaar, want hij had er geen basisplaats. N.E.C. kocht hem in de zomer van 1998. Hij speelde drie seizoenen in Nijmegen. Waarna hij in 2001 naar het Schotse Dunfermline Athletic FC verhuisde. Na een half seizoen in Schotland vertrok hij al weer naar Nederland.

Bij FC Twente sloot hij zijn carrière af. Hij scoorde al na 56 seconden bij zijn debuut uit bij Utrecht. In een oefenwedstrijd, twee dagen voor het aflopen van zijn contract, liep de Gier echter een gescheurde achillespees op. Hierdoor moest hij jammerlijk zijn actieve loopbaan afsluiten. ‘El Butre’ speelde daarna nog even voor de amateurs van SVZW in Wierden, waar hij toen inmiddels ook assistent-trainer was.

De Gier behaalde zijn trainersdiploma’s en werd in januari 2016 werkzaam als trainer/coach van het eerste elftal van Almere City FC. De Gier slaagde er in zijn eerste jaar als hoofdcoach betaald voetbal in om Almere City FC van de laatste plek naar de achtste plek én een periodetitel te helpen en daarmee plaatsing voor de play-offs te bereiken. Ook heeft hij een eigen voetbalschool.

Verder is Jack de Gier de trotse bezitter van de ‘Bob ten Have bokaal’ door als Willem II-speler als laatste in een officiële wedstrijd te scoren in het oude Ajax-stadion, de Meer.

(Foto: ANP – Paul Vreeker)

Eén reactie

  1. Leuk om te weten: De Gier scoorde in zijn eerste wedstrijd voor Twente al na 54 seconden uit bij Utrecht. Het was direct zijn beste minuut in het shirt van Twente.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *