James ‘Jimmy’ Calderwood (1955)

James 'Jimmy' Calderwood

James ‘Jimmy’ Calderwood (28 februari 1955), in zijn loopbaan als speler was Calderwood ruim tien jaar in de Nederlandse eredivisie actief voor clubs als Willem II, Roda JC en Sparta Rotterdam. Tevens naamgever aan het ‘Calderwoodeffect’.

Calderwood, geboren Schot, die als trainer misschien meer opzien baart, heeft wel degelijk een behoorlijke loopbaan als speler. Naast de genoemde Nederlandse clubs speelde hij in Engeland. Jimmy Calderwood begon zijn actieve voetballerij bij Brimingham City, waar hij 145 wedstrijden speelde (4 goals). Na een kort verblijft bij Cambridge City, 8 wedstrijden slechts, toog de 24-jarige Calderwood naar Nederland. Hier werd hij ingelijft door Sparta om vervolgens te gaan spelen bij Willem II, Roda JC om te eindigen bij Heracles.

Calderwood was op zich geen typisch Schotse speler, hij speelde als libero en was redelijk technisch met een goede pass. Wel liefhebber van het kick and rush oftewel lange-halen-snel-thuis-voetbal. In Nedeland speelde James Calderwood 10 jaar waarin hij 211 potjes speelde en negen maal wist te scoren.

Als trainer is Jimmy Calderwood verschillende keren bij clubs binnengekomen op momenten dat het erg slecht ging. Alle clubs stonden er bij zijn vertrek een stuk beter voor dan bij zijn aantreden. De Schotse media heeft het begrip “Calderwoodeffect” geïntroduceerd nadat de omslag in resultaten bij zowel Dunfirmline als Aberdeen was opgetreden.

Op 16 januari 2014 werd bekend dat James ‘Jimmy’ Calderwood de nieuwe trainer van De Graafschap werd. De 58-jarige Schot volgde in Doetinchem de in december 2013 ontslagen Pieter Huistra op.

(Foto: ANP – Toussaint Kluiters)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *