Jan van Beveren (1948 – 2011)

Jan van Beveren

Jan van Beveren (5 maart 1948 – 26 juni 2011) was een stijlvolle goalie die jarenlang keepte voor Sparta en PSV. Hij werd 63 jaar oud. Met dit fenomeen waren we in 1974 misschien wél wereldkampioen geworden..!?

Jan van Beveren is misschien wel de beste doelman die Nederland ooit gekend heeft. Wat kon deze man zweven in de lucht! Zijn stijl was lenig en sierlijk als een balletdanser. Hij had ongeëvenaarde reflexen, grote sprongkracht, was tweebenig, had alle ballen klemvast en kon uitwerpen tot voorbij de middenlijn. Toch ging het leven van Van Beveren niet van een leien voetbaldakje: hij speelt op geen enkel Wereld of Europees Kampioenschap en hij eindigde in trieste droefenis in Amerika.

‘Lange Jan’ was dus een prima keeper die uiteindelijk veel te weinig prijzen won. We noteren slechts één KNVB-beker met Sparta en drie landskampioenschappen, een UEFA-Cup en nog een KNVB-Beker, alle met PSV. Voor veel Randstedelingen ging de man door het leven als een lastige Brabander. Toch werd de keeper in 1948 in Amsterdam geboren waarna hij op vijftienjarige leeftijd verhuisde naar Emmen. Daar speelde hij al snel, als 15-jarige, in het eerste van de lokale amateurvereniging.

Van Beveren vertrok in 1965 na een ruzie van VV Emmen naar Sparta Rotterdam, waar zijn oudere broer Wil al speelde. Hier begint Van Beveren echt furore te maken. In deze periode maakt de nog maar 19 jarige Jan dan ook zijn debuut voor het Nederlands Elftal. Een schitterende loopbaan ligt in het verschiet, maar het liep anders..

Voor het WK van 1974 (West-Duitsland) was hij geblesseerd, kort voor het EK van 1976 (Joegoslavië) keerde Jan het Nederlands elftal de rug toe uit boosheid over de voorkeursbehandeling voor met name Johan Cruijff. Deze had voor zichzelf en een aantal spelers betere sponsorcontracten weten te regelen. Toenmalig bondscoach Jan Zwartkruis haalde de keeper, die bekend stond om zijn lenigheid, later weer terug bij Oranje. Toen Van Beveren vervolgens als reserve werd aangewezen en werd tegengewerkt, bedankte hij opnieuw en miste daardoor ook het WK van 1978 in Argentinië.

In 1970 maakte Van Beveren voor een monsterbedrag van één miljoen gulden de overstap naar PSV, de club waar hij tien jaar bleef spelen. 291 wedstrijden stond hij, één van de beste keepers ter wereld, onder de lat. Van Beveren won in zijn jaren bij de club uit Eindhoven onder meer drie landstitels en de UEFA Cup. Na PSV vertrok hij naar de Verenigde Staten en keepte daar voor de clubs Fort Lauderdale Strikers en Dallas Sidekicks.

Na PSV vertrok de ‘Lijnkeeper’, die helemaal klaar was met alles en iedereen in Nederland, naar de Verenigde Staten en keepte daar voor de clubs Fort Lauderdale Strikers en Dallas Sidekicks. Hij beëindigde zijn actieve loopbaan in 1985. Van Beveren kwam 32 keer uit voor het Nederlands elftal, maar maakte nooit een eindronde van het wereldkampioenschap of Europees kampioenschap mee. In deze periode deed bondscoach Kees Rijvers een poging Van Beveren voor de vierde maal bij het Nederlands elftal te krijgen. Jan bedankt echter.

Na zijn voetballoopbaan bleef Jan van Beveren in de Verenigde Staten wonen en zette daar een postzegelhandel op. Hij werkte ook als keeperstrainer voor verschillende clubs. Hij leed daar een roemloos bestaan met weinig geld en in trieste omstandigheden. Van Beveren overleed uiteindelijk aan een hartstilstand. Hij werd op 63-jarige leeftijd door gezinsleden dood aangetroffen achter de computer in zijn woning in Beaumont.

(Foto: ANP – Foundation)

8 reacties

 1. Geweldige keeper met een bijzonder mooie stijl.
  Was een gigant onder de lat.

 2. Helaas geeft ook dit artikel een verkeerde voorstelling van de werkelijkheid. Jan van Beveren werd niet geaccepteerd door “zijne heiligheid” cruifje en dus werden de bondscoaches door deze gast gemanipuleerd. Ja, Jan van Beveren liep, samen met de andere grootheid Willy van der Kuijlen, weg bij de beroemde spelersmeeting. Daar was echter een goede reden voor.

  Jan van Beveren had graag willen spelen, maar werd getreiterd en tegengewerkt. Van Cruijf wordt gezegd dat hij veel voor het Nederlandse voetbal heeft betekent. Hij heeft er in ieder geval voor gezorgd dat we 2x geen wereldkampioen zijn geworden. Een echte grootheid wad voorbij gegaan aan zijn eigen mening en had gekozen voor een professionele instelling: Jan en Willy in het Nederlands elftal.

  Het doet nog steeds pijn aan de ogen wanneer je de beelden terugziet van de tegengoals in de twee finales van 74 en 78. Je kunt erover discussiëren of je met Jan en Willy wereldkampioen was geworden, maar een Jan van Beveren had die tegengoals gewoon met gemak voorkomen. Die nep keeper Jongbloed had nooit in de goal mogen staan.

  Voor wie echt van Beveren wil leren kennen leest de biografie Klem.

 3. Hoi Stoin,

  Niet helemaal, er staat bijvoorbeeld “Toen Van Beveren vervolgens als reserve werd aangewezen, bedankte hij opnieuw …”. Dat geeft m.i. de indruk dat Jan van Beveren geen reserve wilde zijn. De nuance ligt wat anders.

  Zo had hij op een bepaald moment een blessure die nog wat herstel tijd nodig had. Een oefeninterland kwam toen te vroeg, wat hij Michels toen zo aangaf. Michels zei toen: spelen of anders ben je reserve. En zo zijn er meerdere manipulaties geweest. De zogenaamde “toppers” mochten van Beveren niet en hij werd op diverse manieren tegengewerkt. Zwartkruis heeft toegegeven dat hij gemanipuleerd werd.

  Jan van Beveren heeft veel te weinig erkenning / respect gekregen. Zo werd de uitzending, kort na zijn overlijden, van Mart Smeets over van Beveren, ‘s-avondslaat uitgezonden op een ander net gelijktijdig met een live wedstrijd van het Nederlands elftal.

 4. Het lijkt erop dat wat er tijdens het WK is gebeurd, speculatief en subjectief is, maar wat ik persoonlijk kan bevestigen, is dat Jan perfect gelukkig was in Dallas en Beaumont om zijn jeugdspelers te coachen. He loved his players and their families. Hij was niet verdrietig of “triest”, zoals dit artikel veronderstelt. Ik kende Jan goed toen ik tegen en met hem coachte en vaak met hem sprak sinds ik hier in Dallas woon. Hij was een nederige man die deed waar hij van hield en velen hielden van hem en zijn gulle hart. Daar is niets “triest” aan.

 5. Jongens neem van mij aan als in het voetbal alles eerlijk er aan toeging werd ook PEC Zwolle een keer landskampioen kijk maar naar gisteren(6–3–2022 NEC/AZ de grote clubs krijgen meer cadeaus dan de kleintjes (VAR) afschaffen en 2 scheidsrechters op het veld zal niet zoveel problemen opleveren denk ik.

 6. Jan van Beveren is vakkundig kapot
  gemaakt door de bende van de
  heilige JC. En door het laffe optreden van de bondscoach.Ik ben
  82 jaar en nog steeds blij als Ajax
  verliest. Ik vraag me nog steeds af
  wie toen allemaal der zakken
  gevuld hebben om geen kampioen te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *