Jan Veenhof (1969)

Jan Veenhof
Jan Veenhof
Jan Veenhof

Jan Veenhof (28 januari 1969) was een kopsterke verdediger die in Nederland vooral voor FC Groningen uit kwam in het succesvolste seizoen ooit. Verder zwierf hij nog langs een aantal buitenlandse clubs.

Veenhof speelde tien seizoenen voor FC Groningen voor hij in Japan bij Omiya Ardija ging spelen. Na een seizoen bij FC Den Bosch speelde hij kort in Albanië, KF Tirana, en Canada, Toronto Lynx, voor hij zijn loopbaan besloot bij BV Veendam. Tegenwoordig is hij hoofdtrainer in het amateurvoetbal.

Voor centrale verdediger Veenhof gold het volgende signalement: 1.87 meter, tachtig kilogram, donkerblond achterover gekamd haar, eerlijke ogen, atletisch, kopsterk, behoorlijk snel en een sterk lichaam. Wanneer hij soms iets minder flegmatiek had geoogd en hij iets meedogenlozer was geweest, had hij de absolute top kunnen halen. Jan speelde vaak als betrouwbaar cipier in de mandekking en maakte het menig spits meer dan lastig .

Veenhof was een intelligente speler. Buiten het voetbalveld volgde hij een studie aan de school voor analisten in Groningen. Daarna zou hij ook nog een avondstudie Milieukunde volgen. Hij liet ooit daarover optekenen: “Ik word liever analist dan fullprofvoetballer.” Al werd hij nooit een echt ‘voetbaldier’, het zou iets anders lopen..

Hij maakte als speler deel uit van het meest succesvolle FC Groningen in de eredivisie uit de clubhistorie. De FC eindigde in het gedenkwaardige seizoen 1990/1991 op een eervolle derde plaats! Ook de diepste dalen maakte Veenhof als speler mee tijdens het rampzalige seizoen 1997-1998, waarin ‘FC Grunn’ degradeerde naar de eerste divisie. Daarnaast liep hij in 1992 in een oefenpotje tegen Veendam een dubbele kuitbeenbreuk op. Na bijna tien jaar bereikte de teller voor de centrale verdediger 230 wedstrijden, waarin hij uitkwam voor onze groen-/witte hoofdmacht.

Toen hij op 18 december 1988 zijn eerste minuten maakte als invaller voor John de Wolf en de speaker hem gemakshalve introduceerde met alleen zijn achternaam, verzuchtten de mensen op de tribune: “Veenhof, wie is dat nu weer..?” Door knieproblemen en hevige concurrentie zou het nog een tijd duren voordat Veenhof niet meer weg te denken was achterin bij ‘De FC’ maar uiteindelijk zou hij er maar liefst 320 wedstrijden in actie komen.

In de 230 wedstrijden die voorstopper Jan Veenhof in deze selectie speelde scoorde hij 7 keer en kreeg in totaal 5 gele, 1 geel-rode en 0 rode kaarten. Zijn grootste overwinning was de 5-0 in de thuiswedstrijd tegen FC Twente op 13-12-1989. Zijn grootste nederlaag was de 5-0 in de uitwedstrijd tegen PSV op 29-10-1994. Het gemiddelde winstpercentage in zijn wedstrijden was 33,04%. Meer informatie over Jan Veenhof vind je op FCGStats

Tijdens de laatste maanden van het desastreuze seizoen 1997-1998 liet FC Groningen weten van de boomlange verdediger af te willen. Het ontslag vocht Veenhof echter aan en werd in het gelijk gesteld. De club mocht hem niet ontslaan omdat hij veelal basisspeler was geweest. Het nieuwe seizoen trainde hij nog enkele weken van de voorbereiding mee (onder leiding van trainer Jan van Dijk) en daarna verkaste hij op voorspraak van trainer Pim Verbeek naar Japan om daar te gaan spelen voor Omiya Ardija.

In de periode tussen 2001 en 2005 speelde hij verder achtereenvolgens voor FC Den Bosch, het Albanese KF Tirana, het Canadese Toronto Lynx en BV Veendam. In totaal speelde hij in die vier jaar 58 wedstrijden, een gering aantal. Dit mede door een operatie aan de knie. In de hoofdstad van Albanië bij SK Tirana speelde hij slecht 3,5 maand maar scoorde wel drie keer (uit penalty’s). Bij de andere clubs was de concurrentie hoog en bij Veendam besloot Veenhof te stoppen. Hij had inmiddels de ‘bejaarde’ voetballeeftijd van 37 behaald..

Na zijn spelersloopbaan werd Veenhof jeugdtrainer bij Veendam. Hij werd hoofdtrainer in het amateurvoetbal bij VV Neptunia, VVS Oostwold en G.V. Groen Geel uit Groningen. Daarnaast werkt hij bij het automatisering- en adviesbureau Bakker&Spees als Accountmanager Civiel & VISI.

(Foto: ANP – Cor Mulder)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *