John de Wolf (1962)

John de Wolf

Johannes ‘John’ Hildebrand de Wolf (10 december 1962) is bekend geworden als robuuste verdediger met de stoppelbaard, lange haren en ruige snor. Tevens gewild tattoo-model.

John de Wolf begon zijn professionele voetbalcarrière bij Sparta. Hier speelde hij tussen 1983 en 1985. Daarna verkaste hij naar FC Groningen. Daar verwierf De Wolf de reputatie als keiharde centrumverdediger. In 1989 verkaste hij naar Feyenoord. Waar hij echter begon met een zware blessure. In het najaar van 1990 maakte hij dan eindelijk zijn debuut voor de Stadionclub. Al snel groeide de onverschrokken verdediger uit tot het icoon van de wederopstanding begin jaren negentig.

De Wolf was de natuurlijke leider van een team dat op strijdlust en inzet vier bekers en een landskampioenschap wist te winnen. Samen met Henk Fräser vormde De Wolf een duo dat de herinnering aan Theo Laseroms en Rinus Israël deed herleven. De Wolf bracht het op basis van zijn sterke spel bij Feyenoord zelfs tot in het Nederlands Elftal en speelde zes interlands. Zijn populariteit onder de supporters kende geen grenzen. Er ontstond zelfs een ware cultus rond De Wolf. Niet alleen vonden zijn kapsel en zijn stoppelbaard in Rotterdam grif navolging. Ook was er zelfs iemand die een levensgrote beeltenis van De Wolf op zijn rug liet tatoeëren. De Wolf zette persoonlijk een handtekening onder het portret.

Een smet op zijn carrière vormt het zogenaamde kaartincident bij Oranje tijdens het WK ’94. Dit had uiteindelijk een negatief effect op de sfeer bij Feyenoord en speelde een rol bij zijn besluit om eind ’94 te verkassen naar het Engelse Wolverhampton Wanderers. ‘Big John’ de Wolf kwam later nog uit voor VVV en Helmond Sport en beleefde daarnaast een kort avontuur in Israel bij Hapoel Ashkelon. Vanwege een zware blessure kwam hij daar nauwelijks aan spelen toe. In 2000 besloot John een einde te maken aan zijn voetbalcarrière.

Na zijn carrière werd hij onder meer tv-personality, voetbalananalist en boegbeeld bij de aanpak van ouderenwerkloosheid 50 plus. Ook trainde hij amateurclubs als VV Sliedrecht, Spakenburg en GVVV.

In 2019 werd een droom bewaarheid. Interim-trainer Dick Advocaat vroeg John de Wolf om als assistent mee te gaan naar Feyenoord. Dit nadat Jaap Stam zijn ontslag had aangeboden na een reeks teleurstellende competitieresultaten.

(Foto: ANP – Ed Oudenaarden/ Frans Vanderlinde)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *