John de Wolf (1962)

John De Wolf

Johannes Hildebrand de Wolf (10 december 1962) is bekend geworden als robuuste verdediger met de stoppelbaard, lange haren en ruige snor. Tevens gewild tattoo-model.

John de Wolf werd in de zomer van 1989 overgenomen van FC Groningen, waar de Schiedammer in de tweede helft van de jaren ’80 een reputatie had verworven als een keiharde centrumverdediger. Hij begon zijn Feyenoord-carrière echter met een zware blessure, zodat hij pas in het najaar van 1990 zou debuteren voor de Stadionclub. In de jaren die volgden groeide de onverschrokken verdediger uit tot het icoon van de wederopstanding begin jaren negentig.

De Wolf was de natuurlijke leider van een team dat op strijdlust en inzet vier bekers en een landskampioenschap wist te winnen. Samen met Henk Fraser vormde De Wolf een duo dat de herinnering aan Laseroms en Israel deed herleven. De Wolf bracht het op basis van zijn sterke spel bij Feyenoord zelfs tot in het Nederlands Elftal en speelde zes interlands. Zijn populariteit onder de supporters kende geen grenzen, er ontstond een ware cultus rond De Wolf. Niet alleen vonden zijn kapsel en zijn stoppelbaard in Rotterdam grif navolging, er was zelfs iemand die een levensgrote beeltenis van De Wolf op zijn rug liet tatoeëren. De Wolf zette persoonlijk een handtekening onder het portret.

Een smet op zijn carrière vormt het zogenaamde kaartincident bij Oranje tijdens het WK ’94. Dit had uiteindelijk een negatief effect op de sfeer bij Feyenoord en speelde een rol bij zijn besluit om eind ’94 te verkassen naar het Engelse Wolverhampton Wanderers. ‘Big John’ de Wolf kwam later nog uit voor VVV en Helmond Sport en beleefde daarnaast een kort avontuur in Israel bij Hapoel Ashkelon. Vanwege een zware blessure kwam hij daar nauwelijks aan spelen toe. In 2000 besluit John een einde te maken aan zijn voetbalcarrière. In januari 2012 kondigde De Wolf aan weer aan de slag te gaan als trainer, ditmaal bij de amateurclub VV Sliedrecht.

(Foto: ANP – Ed Oudenaarden/ Frans Vanderlinde)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *