Jan Vennegoor of Hesselink (1978)

Jan Vennegoor of Hesselink

Jan Johannes Vennegoor of Hesselink (7 november 1978) was een boomlange spits die zijn carrière begon bij  Quick ’20 in zijn geboorteplaats Oldenzaal. Na 433 duels in het betaalde voetbal waarin hij 173 keer scoorde, maakte hij op 15 mei 2012 bekend een einde te maken aan zijn actieve voetbalcarrière.

Vennegoor of Hesselink maakte in 1996 zijn debuut in het eerste elftal van FC Twente. Hij speelde vijf seizoenen voor FC Twente: hij speelde daar totaal 142 wedstrijden, waarin hij 59 keer scoorde. In de zomer van 2001 ging Vennegoor of Hesselink naar PSV. In zijn eerste seizoen bij PSV scoorde Vennegoor of Hesselink 22 doelpunten. Dat was er één meer dan in zijn topseizoen ’98-’99 bij FC Twente. Bij PSV speelde hij tot 2006.

Bij Vennegoor was het de vraag waar hij zijn carrière zou gaan vervolgen. Want volgens diverse media stond hij zeer nadrukkelijk in de belangstelling van diverse clubs. Porto zag uiteindelijk van hem af omdat hij te duur was. Vennegoor bleef voorlopig, maar later was er opnieuw interesse. Bolton Wanderers zat op de tribune tijdens de Johan Cruijff Schaal-wedstrijd tegen Ajax. Deze interesse was minder concreet totdat opeens de naam Celtic viel. Nog op de dag van de eerste Eredivisie wedstrijd (thuis tegen NEC) werd bekend dat Vennegoor zou vertrekken naar de club uit Glasgow. De wedstrijd tegen NEC zou de laatste wedstrijd zijn voor PSV op dit moment. Hij scoorde die wedstrijd één keer en kreeg een publiekswissel.

Al sinds zijn eerste wedstrijd was Vennegoor of Hesselink van grote waarde voor Celtic. In de eerste twee wedstrijden scoorde hij gelijk de winnende en ook de daarop volgende Champions League wedstrijd tegen Manchester United scoorde hij. Met 16 goals uit 21 wedstrijden zou hij uiteindelijk clubtopscorer worden. Helaas kreeg hij bij Celtic steeds meer met blessures te maken. In het seizoen 2007/2008 werd de strijd om het kampioenschap een close finish. In de kampioenswedstrijd van Celtic in en tegen Dundee United scoorde Vennegoor het enige doelpunt van de wedstrijd, waarmee hij Celtic de titel bezorgde.

Na nog een uitstapje bij Hull City en later nog Rapid Wien keerde hij in november 2011 terug bij PSV waar hij als een ware volksheld werd onthaald. Hier speelde hij nog zeventien keer in het shirt van PSV waarna hij op 15 mei bekend maakte een einde aan zijn actieve voetbalcarrière te maken.

Bij Oranje werd Jan Vennegoor of Hesselink vooral ingezet als ‘breekijzer’. Hij speelde 19 interlands en scoorde daarin driemaal, tegen Thailand, Kroatië en Oostenrijk.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *