Jan van Grinsven (1960)

Jan van Grinsven (1960)

Jan van Grinsven (1960), oftewel de ‘Sliert van de Vliert’, was bijna zijn hele voetballeven keeper bij FC Den Bosch. Hij gaat de geschiedenisboeken in vanwege de twee doelpunten die hij als keeper maakte en hij had de ‘eer’ om de schitterende omhaal van Marco van Basten uit het net te mogen vissen bij Ajax – FC Den Bosch in 1987.

Van Grinsven maakte in het seizoen 1981/82 zijn debuut voor de Bosschenaren en zou er zijn eerste periode tot 1992 spelen. Hij vertrok daarna voor drie seizoenen naar MVV, dat op dat moment in de Eredivisie speelde,. En terwijl FC Den Bosch toen inmiddels Eerstedivisionist was. In 1995 trok de Dungenaar weer terug naar Den Bosch, waar hij nog vier seizoenen zou spelen. Hij zou hier uiteindelijk ook zijn carrière beëindigen.

In 2008 fungeerde Van Grinsven er nog twee wedstrijden als reservekeeper toen FC Den Bosch met een keepersprobleem zat. Van Grinsven speelde in totaal 484 wedstrijden in het betaalde voetbal.

‘De Sliert’ ging echter vooral de wereld over als keeper in de wedstrijd tegen Ajax in 1986. In toenmalig stadion De Meer was Van Grinsven volledig kansloos bij de fenomenale omhaal van Marco van Basten. Hij is ook een van de weinige keepers die een doelpunt heeft gescoord. In 1985 scoorde hij in de laatste minuut van de wedstrijd tegen Roda JC als mee naar voren gekomen doelman de 2-2 voor zijn club. Na zijn doelpunt maakte Jan van Grinsven (1960) een koprol. Hij scoorde nog een keer in het seizoen 91-92.

In het seizoen 2004-2005 werd hij tijdelijk coach van het eerste team van FC Den Bosch, samen met Wim van der Horst. Dit nadat Henk Wisman werd ontslagen. In het seizoen 2006-2007 was Van Grinsven de hoofdcoach voor de A junioren -19 en de assistent coach voor het eerste team. Het seizoen daarop is hij assistent-trainer van het eerste elftal.

(Foto ANP – Cor Mulder)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *