Javier Zanetti (1973)

Javier Zanetti (1973)

Javier Adelmar Zanetti (10 augustus 1973). Argentijns clubicoon van Inter Milaan. Speelde er negentien seizoenen en kwam tot 856 officiële wedstrijden. Rechtervleugelverdediger van onversneden klasse.

Zelden zal een voetbalhuwelijk zo gelukkig geweest zijn als dat tussen Inter Milaan en de Argentijn Javier Zanetti. Negentien seizoenen brachten de vleugelverdediger maar liefst 856 wedstrijden voor de Nerazurri. Javier groeide uit tot een icoon bij de club en zal ook na zijn pensioen actief blijven voor Inter.

Zanetti begint zijn lange carrière bij Tallares RE en later CA Banfield, dat uitkomt in de Argentijnse Primera Divison. 1995 is het jaar dat hij wordt opgemerkt door de scouts van Internazionale. En hij maakt, zoals zo vele Argentijnse spelers, de overstap naar Europa.

De stad Milaan bevalt goed want hier groeit Javier als rechtervleugelverdediger al snel uit tot een onmisbare schakel. Zijn klasse is zo onversneden dat hij eigenlijk op bijna elke plek in het elftal van waarde is. Als rechtsback komt hij echter het best tot zijn recht. In 1999 wordt Zanetti, die door zijn fans Il Trattore – de tractor – wordt genoemd, aanvoerder. Hij neemt de band over van een andere grootheid van de club: Giuseppe Bergomi.

De Argentijn beleeft grote successen. 1998 is het jaar dat hij met Inter de UEFA cup wint door in de finale Lazio Roma met 3-0 te verslaan. In die wedstrijd maakt Zanetti een van zijn zeldzame doelpunten. Landstitels zijn er ook. Want in de vette jaren 2006 tot en met 2010 sleept Inter vijf keer de Scudetto in de wacht. In 2006 is sprake van een bijzondere titel…

De club uit Milaan, Inter, krijgt deze namelijk toegewezen, omdat kampioen Juventus verwikkeld is in een omkoopschandaal. In 2010 grijpt Inter de titel onder leiding van José Mourinho. En het blijft dat jaar niet bij de landstitel. Inter wint ook de beker en in de finale van de Champions League wordt afgerekend met Bayern München. Na vijftien seizoenen in zijn geliefde blauw-zwarte truitje neemt Zanetti de cup met de grote oren in ontvangst. Later valt ook de wereldbeker ten prooi aan Inter.

Hetzelfde jaar wordt voor Zanetti een grote teleurstelling omdat hij niet geselecteerd wordt voor het Argentijnse elftal dat op dat momenteel onder leiding staat van Diego Maradona. Il Trattore heeft er dan al 145 caps opzitten voor Argentinië. Hij neemt deel aan de WK’s van 1998 en 2002 en wordt gepasseerd voor het WK 2006. Onder bondscoach Alfio Basile keert Javier in 2007 terug als international.

‘Il Capitano’ (De Kapitein),Javier Zanetti (1973) verwacht geen spijt te krijgen van zijn besluit om zijn voetbalschoenen op te bergen. Tegen een verslaggever van de krant La Nacion, zegt hij dat sprake is van een unieke situatie en toe is aan een nieuwe uitdaging: “Ik had nooit gedacht dat ik pas op deze leeftijd zou stoppen. En ik ben er dan ook trots op dat ik tot mijn veertigste profvoetballer ben geweest. Dit is het juiste moment om te stoppen. Na mijn blessure van vorig seizoen wilde ik bewijzen dat ik nog terug kon komen.”

“Ik heb er altijd van gedroomd mijn loopbaan af te sluiten in het shirt van Inter, mijn thuis. Daarom wil ik vanaf komende zomer ook buiten de lijnen belangrijk worden voor de club. Ik word sportief directeur van de club. Een nieuwe uitdaging voor mij. Ik ben bereid om veel te leren”, besluit de voormalige Il Capitano van Inter.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *