Jean-Marie Pfaff

Jean-Marie Pfaff (1953)

Jean-Marie Pfaff (4 december 1953) is een voormalig doelman uit België. Pfaff kwam onder meer uit voor FC Bayern München en het Belgische nationale elftal en stond bekend om zijn blonde krullen en spectaculaire manier van keepen. Ook werd de goalie gezien als één van de beste uit zijn tijd.

Het keeperstalent van Pfaff werd al vroeg ontdekt. Nabij de woonwagen van de familie Pfaff lagen de speelvelden van SK Lebbeke, waar de blonde doelman veel te vinden was. SK Beveren was er dan ook vroeg bij om de jongeling op te nemen in haar jeugdopleiding. Pfaff combineerde in de eerste jaren van zijn carrière het doelmanschap met het lopen van de plaatselijke post. Uiteindelijk werd hij fulltime profvoetballer en verbleef hij tot 1982 in Beveren, waarvan negen seizoenen als eerste doelman. In 1979 wist hij onder meer de landstitel met zijn club te pakken, maar kreeg hij ook een persoonlijke onderscheiding. Pfaff werd verkozen tot de beste speler in België en won zodoende de Gouden Schoen.

In 1982 vertrok Pfaff naar FC Bayern München. De Duitsers zagen in de doelman de nieuwe Sepp Maier. Ondanks zijn debuut, Bayern verloor door een eigen doelpunt van Pfaff met 0-1 van Werder Bremen, bleek het een goede stap te zijn. De Belgische doelman wist met zijn spectaculaire reddingen al snel het publiek voor zich te winnen en pakte vele prijzen. Waaronder drie landstitels, twee supercups en tweemaal de Duitse beker. Daarnaast werd hij in 1987 uitgeroepen tot Wereldkeeper van het Jaar.

Deze laatste, persoonlijke titel had Pfaff vooral te danken aan zijn fantastisch gekeepte WK een jaar eerder. In Mexico wist de doelman met De Rode Duivels tot de halve finale te komen, waarin Argentinië als latere winnaar te sterk bleek. Terug in Brussel werd de ploeg warm onthaald en werd de naam van Pfaff meermaals gescandeerd door het enthousiaste publiek.

Via Lierse SK en het Turkse Trabzonspor, waarvoor hij beide één jaar voetbalde, hield Pfaff het in 1990 voor gezien. Na zijn actieve loopbaan kende men Pfaff vooral vanwege zijn realitysoap, waarin zijn gezin werd gevolgd. De Pfaffs, zoals het programma heette, was tien jaar lang te zien op de Belgische- en Nederlandse televisie en hield begin 2012, ondanks de blijvende populariteit, op met bestaan.

(Foto: ANP – Coersen/martens)

Pfaff legt in het ‘Duits’ uit hoe hij een strafschop heeft gekeerd:

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *.

*
*
You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Translate »