Wim Hofkens (1958)

Wim Hofkens

Wim Hofkens (27 maart 1958) was een verdediger/ middenvelder die één van de acht voetballers is die nooit in de Eredivisie uitkwam, maar wél voor het Nederlands elftal werd opgeroepen.

Hofkens is – in tegenstelling tot veel van zijn Hollandse ploeggenoten – voor het grote publiek altijd een beetje onbekend gebleven. Misschien wel vanwege het feit dat hij vooral voor Belgische clubs heeft gespeeld. Hij speelde voor Willem II, SK Beveren, RSC Anderlecht, Beerschot, KV Mechelen, KV Kortrijk en AZ Alkmaar als middenvelder. Waarin hij 29 maal scoorde in 441 wedstrijden.

Als centrale verdediger begon Hofkens zijn carrière bij de jeugd van Madese boys, waar Willem II hem weghaalde. Daar kon hij doorstoten tot in het A-elftal om vervolgens in 1974 te debuteren in de Nederlandse eerste divisie. In 1976 maakte Hofkens de overstap naar België waar hij terecht kwam bij SK Beveren. Daar was hij een vaste waarde en won hij in vier jaar tijd het landskampioenschap, de Beker van België en de Belgische Supercup.

In 1980 maakte hij hij de overstap naar RSC Anderlecht. In zijn eerste jaar werd hij landskampioen met de Brusselse club. En we schrijven het jaar 1983 toen Hofkens met Anderlecht de UEFA Cup won. Dit ging ten koste van Benfica en werd hij eenmaal opgeroepen voor het Nederlands elftal. In 1985 na een nieuwe landstitel met Anderlecht verliet Hofkens de club en ging hij voor Beerschot VAV spelen.

Een jaar later ging de verdediger/middenvelder naar het KV Mechelen van John Cordier, waar hij in vijf jaar tijd de Beker van België, het Belgisch Kampioenschap en in 1988 de Europacup II tegen Ajax won. Piet den Boer scoorde toen de enige goal. In 1989 werd hij een aantal keer opgeroepen voor het Nederlands elftal. Hij werd echter niet opgenomen in de selectie voor het WK van 1990 in Italië. In 1991 verliet Hofkens KV Mechelen en ging hij bij KV Kortrijk spelen. Een jaar later maakt hij de overstap naar AZ Alkmaar waar hij in 1993 op 35-jarige leeftijd zijn actieve loopbaan als speler afsloot.

Hofkens is één van de acht voetballers die nooit in de Eredivisie uitkwamen, maar wél voor het Nederlands elftal werden opgeroepen. De andere voetballers zijn Jimmy Hasselbaink, Rob Reekers, Willi Lippens, Nathan Aké, Timothy Fosu-Mensah, Javairô Dilrosun en Jordi Cruijff.

Na zijn carrière werd Wim Hofkens trainer van diverse, voornamelijk Belgische amateurclubs.

(Foto: ANP – Cor Mulder)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *