Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack ondersteunt geen Aangepaste CSS meer. Bekijk de documentatie van WordPress.org voor meer informatie over het toepassen van aangepaste stijlen op je site: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css in /srv/home/kentudezenognl/domains/kentudezenog.nl/htdocs/www/wp-includes/functions.php on line 6078

Deprecated: Functie is_staging_site is sinds versie 3.3.0 verouderd! Gebruik in plaats daarvan in_safe_mode. in /srv/home/kentudezenognl/domains/kentudezenog.nl/htdocs/www/wp-includes/functions.php on line 6078
Jeffrey Leiwakabessy (1981) - Kent u deze Nog
Deprecated: Functie is_staging_site is sinds versie 3.3.0 verouderd! Gebruik in plaats daarvan in_safe_mode. in /srv/home/kentudezenognl/domains/kentudezenog.nl/htdocs/www/wp-includes/functions.php on line 6078

Jeffrey Leiwakabessy (1981)

Jeffrey Leiwakabessy

Jeffrey Leiwakabessy (23 februari 1981) was een sympathieke verdediger speelde voor N.E.C. Nijmegen, Alemannia Aachen, Anorthosis Famagusta, VVV-Venlo. De voetbalcirkel werd rond omdat hij afsloot bij de club waar het voor hem begon.

Jeffrey Leiwakabessy
Jeffrey Leiwakabessy

Bij voorkeur speelde Jeffrey als linksback of als linker centrale verdediger. En dat al vanaf de amateurs van SC Elistha uit Elst. Daar waar hij zijn eerste voetbalmeters maakte. ‘Leiwa’, zoals hij de fans hem liefkozende noemden, doorliep de jeugdopleiding van N.E.C. en debuteerde in 1998 in het eerste elftal. Hij zou er acht seizoenen lang acteren en kwam daarbij tot 149 duels. Dit zonder te scoren.

Dat hij verdedigend van waarde was, blijkt wel uit de vele interesse voor de back in 2006. Ajax, Feyenoord en PSV wilden Leiwakabessy maar wat graag inlijven. Het liep echter anders want uiteindelijk koos hij voor de Duitse club Alemannia Aachen. En daarmee startte het buitenlandse avontuur bij de club dat net was gepromoveerd naar de Bundesliga. Zijn komst mocht niet baten; Aachen degradeerde aan het eind van het seizoen 2006/2007 weer naar de tweede Bundesliga. In Duitsland kwam Jeffrey tot zestig wedstrijden in de competitie.

Tijd voor een nieuwe stap! Op 20 juni 2008 verruilde de Elstenaar Alemannia Aachen voor een avontuur in Cyprus. Anorthosis Famagusta schreef hem bij in de ledenadministratie. Hiermee wist ‘Leiwa’ in het seizoen 2008/2009 de groepsfase van de Champions League te behalen. Leiwakabessy speelde in vier seizoenen zeventien wedstrijden in de Champions League en de Europa League tegen (toen nog) internationale grootheden zoals Internazionale, Werder Bremen en CSKA Moskou.

In de winter van 2012 zien we de mannetjesputter plotseling opduiken in Limburg. VVV Venlo verrast door bekend te maken een nieuwe linksback aan de selectie te hebben toegevoegd. Ook in het seizoen 2012/13 speelde de Molukker in Venlo. Uiteindelijk speelde Jeffrey Leiwakabessy anderhalf jaar voor de Limburgers in de Eredivisie. Toen was het tijd terug te keren naar zijn oude liefde, N.E.C. Nijmegen. De voetbalcirkel was rond.

Vanaf de voorbereiding voor het seizoen 2013/14 trainde Jeffrey bij N.E.C. en op 15 oktober 2013 tekende hij een contract tot het einde van het seizoen 2013/14. Het seizoen verliep echter rampzalig. Op zondag 11 mei 2014 degradeerde hij namelijk met de Nijmegenaren naar de Eerste divisie. Dit nadat Sparta Rotterdam in de play-offs over twee wedstrijden te sterk bleek voor de ploeg van coach Anton Janssen. In de beslissende wedstrijd van de playoffs was het Nourdin Boukhari die wreed de illusies van de Nijmegen Eendracht Combinatie verstoorde.

In het seizoen 2014/15 was Leiwakabessy opnieuw basisspeler. Inmiddels niet meer als linksback maar als linker centrale verdediger. Hij speelde 32 van de 38 wedstrijden in de Jupiler League en speelde ook mee toen op vrijdag 3 april 2015 N.E.C. kampioen van de Eerste divisie door een 1-0-overwinning. Hoe speciaal was het op datzelfde Sparta dat N.E.C. een jaar eerder had laten degraderen.

Leiwakabessy verlengde zijn contract voor één seizoen en was als 34-jarige reserve met name belangrijk in de kleedkamer. Hij was op die manier belangrijk voor het team. Op 21 maart 2016 maakte N.E.C. bekend nog een seizoen verder te gaan met Leiwakabessy. Nu tot medio 2017. Het liep sportief gezien helaas echter dramatisch af…

Op 28 mei 2017 degradeerde Jeffrey Leiwakabessy namelijk, in zijn afscheidswedstrijd, met N.E.C. naar de Eerste divisie. Hij zat het gehele duel op de bank. Dit maakte zijn afscheid extra zwaar. Iconisch zijn de beelden van hem en zijn kinderen als hij beseft te zijn gedegradeerd en dat zijn loopbaan erop zit. Zie ook de video onder dit bericht.

(Foto: Youtube)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *