Nourdin Boukhari (1980)

Nourdin Boukhari (1980)

Nourdin Boukhari (30 juni 1980) is een Marokkaanse Nederlander die als middenvelder begon en eindigde bij Sparta. Tussendoor mochten verder onder andere AFC Ajax, NAC Breda en RKC Waalwijk van zijn diensten gebruik maken.

Nourdin Boukhari (1980)
Nourdin Boukhari (1980)

Sparta, Ajax, NAC Breda, FC Nantes, AZ Alkmaar, Sparta, Al-Ittihad, NAC Breda, Kasımpaşa, Wisła Kraków, NAC Breda, RKC Waalwijk, Sparta, Magreb ’90, TPP Rotterdam en GLZ Delfshaven. Het zijn in chronologische volgorde de clubs waar Boukhari zijn voetbalschoenen voor aantrok. Een indrukwekkend rijtje en een dito loopbaan, wat ons betreft! Hij kwam daarnaast ook nog eens verschillende keren uit voor het Marokkaans voetbalelftal.

Loopbaan Nourdin

De kleine Nourdin leerde het spelletje bij de Rotterdamse clubs Neptunus en RVV HOV. In 1999 zien we Boukhari de boeken in gaan als profvoetballer. Nourdin Boukhari, stiefvader van Ajacied Noa Lang, voetbalde van 2002 tot 2006 in het shirt van Ajax. De geboren Rotterdammer maakte er mooie jaren mee en vervolgde zijn carrière in onder meer Frankrijk, Saoedi Arabië en Turkije. Daarna kreeg Boukhari de functie jeugdtrainer bij Sparta, de club waar het voor hem allemaal begon.

Nourdin Boukhari was zeker een fenomeen en hem te zien voetballen een lust voor het oog. Hij kon met recht de verpersoonlijking van effectiviteit genoemd worden. Hij was de doeltreffendheid in het kwadraat. Maar hij deed soms ook zo weinig mogelijk, maar wel vaak weer in een beslissende rol. Zeker op latere leeftijd was de luiheid, of noem het geslepenheid, een eigenschap die Boukhari wist te vinden.

Terug naar het begin: 1999 is het eerste profjaar voor Nourdin en wel bij Sparta Rotterdam. Sportief ging het in die periode echter juist bergafwaarts met Sparta. In het seizoen 1998/1999 moest deelname aan de eredivisie voor het eerst via de nacompetitie worden veilig gesteld. In het seizoen 2000/2001 behaalden de Rotterdammers wederom onder trainer Willem van Hanegem op dezelfde ternauwernood het lijfsbehoud. Dertien goals in 76 matches waren het resultaat voor Nourdin. Genoeg om zich in de kijker te spelen bij Ajax.

In zijn jaren bij Ajax ging het niet crescendo. De Marokkaanse Nederlander leek door het publiek niet altijd op de juiste waarde geschat. Regelmatig kreeg hij fluitconcerten aan zijn adres. Maar zijn spel en zijn doelpunten vertellen een ander verhaal. Vooral zijn doelpunten geven aan dat Boukhari regelmatig van waarde was voor de Amsterdammers. Hij scoorde namelijk in 69 wedstrijden veertien maal in Amsterdamse dienst.

Tussendoor werd hij echter wel één seizoen verhuurd aan NAC, de club waar hij later nog tweemaal een seizoen onder contract zal staan. In de eerste periode speelde de Marokkaan veel in Breda. Zijn vijf goals maakte hij in 28 wedstrijden. De scouts van het Franse FC Nantes hadden de aanvallende middenvelder inmiddels op het oog en waren zo enthousiast dat het ‘Vive la France’ werd.

Nourdin was een onderdeel geworden van de club met de mooie bijnaam ‘Les Canaris’ maar een vliegende start werd het helaas niet. Een handvol potjes in stade ‘in La Beaujoire-Louis Fonteneau’ en 2 hele goals later vinden we Boukhari namelijk terug op de Nederlandse velden. AZ is het die hem op huurbasis naar Alkmaar haalde. Toen AZ van een optie om Boukhari in de zomer van 2007 van Nantes over te nemen, geen gebruik maakte, werd hij naar zijn oude club Sparta teruggehaald door technisch directeur Danny Blind, onder wiens leiding hij ook al bij Ajax had gespeeld.

Boukhari leerde ooit de basis van het voetballen op de tegels van een klein voetbalveldje. Dit kwam de rasvoetballer zijn hele loopbaan van pas. Ook schaamde hij zich er niet voor te kiezen voor het geld en niet voor 500 euro per maand te willen voetballen. Een verhuizing naar het buitenland was dus niet verwonderlijk. De pogingen van Boukhari om ook in het buitenland succesvol te zijn, liepen echter allemaal op niets uit.

Na één jaar Sparta kocht een Saoedi-Arabische club Boukhari. Het betrof Al-Ittihad. Deze club wilde echter al vrij snel terugkomen op dit besluit, omdat men er achter kwam een buitenlander te veel onder contract te hebben staan. Uiteindelijk speelde Boukhari geen enkele wedstrijd in de ‘voetbalzandbak’. Zes maanden en een FIFA-rechtszaak later tekende Boukhari in de winterstop een contract bij NAC uit Breda tot het einde van seizoen 2008/2009.

Ondanks dat NAC graag gebruik wilde blijven maken van Boukhari ontbeerde de club de nodige financiële middelen en koos Boukhari voor een avontuur in Turkije, bij Kasımpaşa waar hij een contract tekende tot medio 2012. Dit leverde slechts vier wedstrijden in de Turkse Süper Lig op. Opnieuw volgde een verhuur. Nourdin werd na een halfjaar al verhuurd aan Wisła Kraków waar oude bekende Robert Maaskant op dat moment trainer was. Het seizoen daarop kwam hij nog eens slechts zeven wedstrijden binnen de lijnen voor Kasımpaşa om vervolgens voorgoed terug te keren naar Nederland.

Humor had de 185 centimeter lange spits zeker ook. In een wedstrijd met Sparta tegen Fortuna Sittard was scheidsrechter van Egmond ineens zijn scheidsrechtersbadge kwijt. De leidsman keek ‘scheidsbenauwd’ om zich heen, zoekende naar zijn teken van bevoegdheid. Echter deed Boukhari alsof hij van niets wist. Totdat Van Egmond zag dat de badge was opgeplakt op het shirt van de Marokkaan en kon hier wel om lachen.

Na zijn loopbaan ging hij stage lopen bij de A-junioren van Sparta, waar hij ook assistent was. En daarnaast voetbalde hij zelf nog volop, op het veld bij Topklasser Magreb ‘90 en in de zaal bij FC Marlène dat uitkwam in de Eredivisie. Daarnaast kan hij altijd nog scheidsrechter worden. Een badge hiervoor, haalde hij ook. In dit geval wel op legale wijze…

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *