Jens Jeremies (1974)

Jens Jeremies

Jens Jeremies (5 maart 1974) was een hardwerkende, nooit verzakende middenvelder die vooral bekend staat vanwege zijn periode bij de Duitse topclub Bayern München. Daar waar hij een mooie erelijst opbouwde.

Jeremies begon op vijfjarige leeftijd te voetballen bij het plaatselijke Motor Görlitz, een club van de spoorwegmaatschappij waar zijn beide ouders werkten. Zijn vader Günther speelde zelf in het eerste elftal. De eerste trainer van Jens, Horst Jank, kon zich later nog herinneren welke indruk hij destijds had: “‘Jens was toen al een uitblinker, hij was snel en had een uitstekend spelinzicht.

Gedurende het seizoen 1994/95 werd hij voor de eerste maal opgenomen in het elftal van trainer Dynamo Dresden. Zijn debuut in de Bundesliga maakte hij op 1 april 1995 in de uitwedstrijd tegen 1860 München. Hij maakte namelijk in de zomer van 1995 voor een transfersom van 40.000 euro de overstap naar 1860 München.

Jens vertrok  in de zomer van 1998 voor een transfersom van ongeveer 800.000 euro naar de grote rivaal Bayern München. Ondanks de geduchte concurrentie van Duitse grootheden als Lothar Matthäus, Stefan Effenberg, Markus Babbel en Thomas Helmer, wist Jeremies ook bij Bayern een basisplaats te veroveren.

Hij kende een succesvol eerste seizoen bij Bayern, waarin hij 30 competitiewedstrijden speelde en ook zijn eerste prijs won: het Duitse landskampioenschap. Na dit seizoen zouden er nog vijf landskampioenschappen volgen en won Jeremies met Bayern ook nog viermaal de DFB-Pokal.

Ondanks de vele successen kende de middenvelder ook regelmatig fysieke ongemakken.  In 2001 miste hij vanwege een knieoperatie de finale van Champions League tegen Valencia die door Bayern werd gewonnen. De knieoperatie was er een van de in totaal vijf die de middenvelder onderging tijdens zijn carrière. Mede daardoor kwam hij de laatste seizoenen niet meer veel aan spelen toe en kon hij niet meer rekenen op een basisplaats.

Ook de grote concurrentie was hier debet aan. In 2006 besloot hij een punt achter zijn twaalfjarige loopbaan te zetten. Jeremies nam op 32-jarige leeftijd samen met Michael Ballack en Bixente Lizarazu afscheid. Dit deden ze gedurende het uitduel tegen Borussia Dortmund.

Jens Jeremies speelde 55 interlands voor ‘Die Mannschaft’. Hierin wist hij eenmaal het net te vinden.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *