Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack ondersteunt geen Aangepaste CSS meer. Bekijk de documentatie van WordPress.org voor meer informatie over het toepassen van aangepaste stijlen op je site: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css in /srv/home/kentudezenognl/domains/kentudezenog.nl/htdocs/www/wp-includes/functions.php on line 6078
Jesper Olsen (1961) - Kent u deze Nog

Jesper Olsen (1961)

Jesper Olsen

Jesper Olsen (20 maart 1961) was een fenomenale Deense dribbelaar die in de jaren ’80 bij Ajax speelde en in Amsterdam grote populariteit verwierf.

Zoals veel Deense talenten hun emplooi vinden bij Ajax, kwam ook Jesper Olsen zijn geluk in Amsterdam beproeven op jonge leeftijd. De club plukte hem weg bij  Næstved IF in 1981. In de hoofdstad zou hij met veel Onvergetelijke voetballers samenspelen, zoals met de talenten Marco van Basten, Rob de Wit, Gerald Vanenburg en Wim Kieft. Maar ook met zijn landgenoten Jan Mølby en Søren Lerby.

De Deense aanvaller werd mateloos populair in Amsterdam. Hij was goedlachs en bescheiden, maar bovenal een behendige, razendsnelle en onvoorspelbare dribbelaar. Niet voor niets kreeg hij als bijnaam ‘De Vlo’. Wereldberoemd is zijn penalty die hij samen met Johan Cruyff in drie instanties scoorde tegen Helmond Sport in 1982.

Keeper Otto Versfeld wordt er nog weleens wakker van. Of zijn fenomenale solo in een volle Kuip tegen Feyenoord die hij met een prachtige treffer bekroonde, ook in 1982. Olsen zou drie seizoenen bij Ajax spelen, met twee landskampioenschappen en één KNVB-beker als redelijke oogst.

Tot verdriet van de Amsterdamse fans verkaste ‘De Vlo’ in 1984 naar Engeland om bij Manchester United een contract te tekenen. Het was in de tijd dat de club trainning kreeg van Ron Atkinson en elektronicamerk Sharp op de shirts prijkte als sponsor. Olsen wist bij de Mancunians niet door te groeien tot de wereldspeler die velen in hem zagen.

Enerzijds kwam dat doordat United niet echt succesvol was in die periode. Liverpool was namelijk in de jaren ’80 dé superformatie in Engeland. Anderzijds kon de frivole en lichtvoetige Deense aanvaller maar moeilijk aarden in het land. Engeland, het land waar destijds vooral nog het klassieke ‘kick and rush’ voetbal werd gespeeld. Desondanks kwam Olsen in zijn Engelse periode tot meer dan honderd wedstrijden en won hij met de club de FA Cup in 1985.

Na zijn verblijf bij Manchester United speelde Jesper Olsen nog bij het Franse Bordeaux en Caen. In 1992 zette hij een punt achter zijn carrière. De linkspoot speelde 43 interlands voor Denemarken en was onder meer voor zijn land actief tijdens het WK 1986 in Mexico.

Na zijn carrière vestigde Jesper Olsen zich in Australië. Daar was hij onder meer assistent bij Melbourne Heart. Op een later moment is Jesper Olsen voetbalcoach geworden bij Football Star Academy, een organisatie die Australische talenten opleidt.

Foto – ANP Foundation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *