Rob de Wit (1963)

Rob de Wit

Rob de Wit (8 september 1963) was in de jaren ’80 een groot talent die noodgedwongen zijn carrière moest beëindigen na een hersenbloeding. Hij speelde op dat moment bij Ajax.

De Wit was een zeer behendige en snelle linkeraanvaller die zijn profcarrière begon bij FC Utrecht. In 1984 vertrok hij naar Ajax als opvolger van Jesper Olsen. Hij maakte onderdeel uit van een uitstekende lichting voetballers, bij de Amsterdammers speelde hij onder meer samen met Marco van Basten, Sonny Silooy, Gerald Vanenburg en John van ‘t Schip. In 1985 werd hij met de club kampioen, in 1986 werd Ajax tweede achter PSV, ondanks een extreem doelsaldo van 120 voor en 35 tegen. De Wit nam hierbij negen treffers en een aantal assists voor zijn rekening. Bekijk hier zijn tien mooiste Ajax-goals.

In de zomer van 1986 werd De Wit tijdens zijn vakantie in Spanje opeens getroffen door een hersenbloeding. Na enkele revalidaties probeerde hij het nog wel, maar vrij snel was duidelijk dat Rob de Wit nooit meer betaald voetbal zou kunnen spelen. Hij had toen slechts vier seizoenen betaald voetbal achter de rug.

De Wit kwam uiteindelijk tot acht interlands, waarin hij drie keer scoorde. De belangrijkste treffer was de schitterende goal tegen Hongarije op 14 mei 1985. In het Népstadion te Boedapest schoot hij na een fraaie actie Oranje naar een 0-1 overwinning. Hierdoor eindigde Nederland als tweede in de poule en konden we play-offs spelen tegen België.

Nog steeds wordt de naam van Rob de Wit veelvuldig genoemd. Velen zijn ervan overtuigd dat de publiekslieveling, net als zijn generatiegenoten Marco van Basten, Ruud Gullit en Frank Rijkaard, de absolute top zou hebben bereikt als hij niet door het noodlot getroffen was.

Tegenwoordig is Rob de Wit actief dammer bij het Nieuwegeins Dam Genootschap. In mei 2013 was hij weer even voor het grote publiek zichtbaar toen hij de kampioenschaal mocht uitreiken aan Ajax.

(Foto ANP – Paul Vreeker)

2 reacties

  1. Rob de Wit had een glansrijke
    Carrière voor zich zonder die hersenbloeding was ie een
    Internationale speler geworden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *