Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack ondersteunt geen Aangepaste CSS meer. Bekijk de documentatie van WordPress.org voor meer informatie over het toepassen van aangepaste stijlen op je site: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css in /srv/home/kentudezenognl/domains/kentudezenog.nl/htdocs/www/wp-includes/functions.php on line 6078

Deprecated: Functie is_staging_site is sinds versie 3.3.0 verouderd! Gebruik in plaats daarvan in_safe_mode. in /srv/home/kentudezenognl/domains/kentudezenog.nl/htdocs/www/wp-includes/functions.php on line 6078
Johan Hansma (1969) - Kent u deze Nog
Deprecated: Functie is_staging_site is sinds versie 3.3.0 verouderd! Gebruik in plaats daarvan in_safe_mode. in /srv/home/kentudezenognl/domains/kentudezenog.nl/htdocs/www/wp-includes/functions.php on line 6078

Johan Hansma (1969)

Johan Hansma

Johan Hansma (11 juni 1969) was een degelijke verdediger die maar mooi Champions League speelde voor SC Heerenveen. Speelde daarnaast in Zwolle en won ooit de Zilveren schoen.

De centrale verdediger Johan Hansma voetbalde zes seizoenen voor FC Zwolle, voor hij in 1993 door sc Heerenveen werd aangetrokken. Hansma speelde bijna 450 competitiewedstrijden in het betaalde voetbal, maar in het seizoen 2003 – 2004 kwam er door knieproblemen een gedwongen einde aan zijn loopbaan als voetballer. Hij speelde in de Champions League, Europacup 2 en de huidige UEFA Europa League. Hij was daarnaast ook nog eens winnaar van de Zilveren Schoen (klassement voetballer van het jaar 1998-1999).

Hansma startte bij en debuteerde met PEC Zwolle op 20 augustus 1988 in het uitduel met BV Veendam. Het zouden er uiteindelijk 169 worden waarin Hansma vijf maal het netje wist te vinden. Het voortbestaan van Prins Hendrik Ende Desespereert Nimmer Combinatie (PEC) Zwolle stond in die periode sterk ter discussie. In maart 1987 meldde het NOS Journaal zelfs dat eigenaar Eibrink met zijn club wilde verhuizen naar Lelystad, Almere of Assen. Maar de uiteindelijk nieuwe aanpak bleek grondig en gedegen en leidde tot het definitief faillissement van PEC Zwolle ’82 en de oprichting van FC Zwolle per 1 juli 1990. Hansma speelde zes seizoenen (169 potjes, 5 goals) voor ‘De Blauwingers’ van PEC/FC Zwolle waarna hij halverwege in het seizoen ’93/’94 naar SC Heerenveen en dus de Eredivisie verhuisde.

Hier speelde hij vervolgens tien seizoenen waarin Hansma onder meer in de Europacup en de Champions League uitkwam. In de tweede ronde van de Europacup II in 1998 stuitte Heerenveen op Varteks Varazdin uit Kroatië. Het thuisduel werd nipt in Fries voordeel beslecht (2-1). Hansma was hierin belangrijk: via een pegel van afstand stelde hij, pas in de slotminuut, de zege veilig. In de blubberpoel van Varazdin gleed de Friese formatie echter letterlijk en figuurlijk lelijk onderuit. Dennis de Nooijer zorgde voor een snelle voorsprong. Er leek geen vuiltje aan de ‘voetballucht’, maar in de slotfase ging het toch mis. Varteks Varazdin dwong een verlenging af en dat liep slecht af.. (4-2).

Bij de loting voor de Champions League in 2000 rolden het Spaanse Valencia, het Franse Olympique Lyon en het Griekse Olympiakos Piraeus uit de koker. Een zware kluif! SC Heerenveen overleefde de poulefase dan ook niet. De ‘Superfriezen’ weerden zich kranig, maar kwamen kwaliteit en ervaring tekort om Europese overwintering af te kunnen dwingen. Sc Heerenveen verloor vier van de zes pouleduels. Olympique Lyon was de formatie van trainer Foppe de Haan twee maal de baas. Valencia wont\ in het Abe Lenstra stadion met 1-0 en in Griekenland werd met 2-0 verloren. Op dinsdag 17 oktober boekte de Friese club een prachtig succes. Olympiakos Piraeus werd dankzij een fraaie treffer van de Deen Daniël Jensen met 1-0 verslagen. sc Heerenveen sloot de poulefase af met een knap 1-1 gelijkspel in Valencia (treffer Ronny Venema) en kon zich volledig richtten op de Eredivisie.

In het seizoen ’03/’04 zette Hansma, na veel blessureleed, definitief een punt achter zijn carrière. Dat seizoen kwam hij slechts één duel in actie. 227 westrijden speelde hij uiteindelijk voor Heerenveen, waarin hij vijftien maal het vijandelijke net wist te vinden. De enige prijs die hij met zijn teammakkers in de wacht wist te slepen in al die jaren was het KNVB Fair Playklassement in 1999. In het seizoen ’04/’05 heeft Hansma nog een aantal wedstrijden gespeeld voor amateurclub Flevo Boys maar toen was het gedaan met zijn actieve loopbaan.

Na zijn stoppen kwam Hansma in het commerciële apparaat van sc Heerenveen terecht. Eerst als accountmanager, later als Commercieel Manager, een functie die hij in 2010 inruilde voor die van Technisch Manager. In 2013 werd bekend dat hij was ontslagen. De onderzoekscommissie Vaessen/Koopmans concludeerde eind juli in een rapport dat Hansma ernstig gefaald had bij de Friese club en dat er geen draagvlak voor hem was in de organisatie.

Na zijn vertrek per 1 oktober 2013 als technisch directeur bij sc Heerenveen vatte Johan Hansma het idee op om gezamenlijk met Roderik van Kerkhof, voormalig scout bij sc Heerenveen, een bedrijf op te zetten dat actief is in de voetballerij. Dit bedrijf heet: “Futuralis Football Group BV. FFG heeft een onafhankelijke positie in de voetbalwereld en verbindt partijen als clubs, begeleiders, intermediairs, zaakwaarnemers, spelers/trainers en ons wereldwijde netwerk aan elkaar”, zoals ze het zelf zeggen.

(Foto: ANP – Hans Steinmeier)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *