Dennis de Nooijer (1969)

Dennis de Nooijer

Dennis de Nooijer (4 april 1969) was een balvaste aanvaller die vooral bij Sparta naam maakte als doelpuntenmachine. De tweelingbroer van oud-verdediger Gérard de Nooijer speelde daarnaast bij SC Heerenveen, NEC en Dordrecht ’90.

Dennis de Nooijer, oudste van de Souburgse tweeling, maakte zijn debuut tijdens het seizoen 1987/88. Langzamerhand groeide hij op Spangen uit tot een veelscorende spits. Samen met Gérard werd hij een van de dragende spelers van het elftal. In zijn Sparta-periode eindigde de club meestal keurig in de middenmoot, met af en toe een uitschieter naar boven. Het seizoen 1995/96 was een van de meest succesvolle seizoenen van de Kasteelheren in de laatste decennia. Dit was, niet toevallig, ook een uitstekend seizoen van De Nooijer. Hij scoorde zestien competitiedoelpunten. Ook schoot hij Sparta na een pass van Gérard via de ‘sudden death’ naar de KNVB-bekerfinale. Deze werd met 5-2 verloren van PSV.

Het Kasteel werd die periode veelvuldig bezocht door scouts uit heel Europa. Celtic, Valencia, Benfica, maar ook Feyenoord en Ajax zouden interesse hebben in de veelscorende spits. Tot opluchting de gehele Sparta-familie, trainer Henk ten Cate incluis, tekende de tweeling de Nooijer bij voor vier seizoenen.

In 1998 vertrokken Dennis en Gérard alsnog, naar Friesland. Bij SC Heerenveen was de aanvaller de opvolger van Ruud van Nistelrooij, die naar PSV vertrok. De start was prima, hij maakte bijvoorbeeld de eerste Europese treffer voor de Friezen in de UEFA Cup tegen Amika Wronki, maar door blessures werd zijn periode in het Abe Lenstra-stadion niet wat hij verwachtte. De balvaste aanvaller zou later nog spelen bij NEC en weer Sparta. In 2005 besloot De Nooijer zijn carrière bij Dordrecht ’90 aan de Krommedijk.

Dennis de Nooijer mocht zich ooit ook de trotse eigenaar van het Oranje-tricot noemen. Begin jaren ’90 deed hij, samen met onder meer Ulrich van Gobbel en Twan Scheepers, mee met het WK voor militairen. In 1996 liep hij stage bij het ‘echte’ Oranje in de aanloop naar het EK. Omdat de Ajacieden op dat moment nog niet beschikbaar waren vanwege de Champions League-finale tegen Juventus mocht hij samen met spelers als Ferdi Vierklau en Toine Rorije ruiken aan de eerste Oranje-selectie. De Nooijer speelde de oefenwedstrijd mee tegen de Delftse Hoofdklasser DHC. Met Dennis Bergkamp als schaduwspits scoorde hij viermaal in de met 7-1 gewonnen wedstrijd.

Tegenwoordig zijn Dennis en Gérard samen met Dolf Roks eigenaar van de voetbalschool Jeugd Voetbal Opleiding Zeeland (JVOZ). In 2012 trok Dennis de Nooijer wederom de voetbalkicksen aan. Hij speelt op dit moment bij vierdeklasser VV Phillipine.

(Foto: ANP – Cor Mulder)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *