Johan (Jan) Mulder (1945)

Jan Mulder

Johan (Jan) Mulder (4 mei 1945) was een Nederlandse voetballer die vooral na zijn loopbaan bekendheid kreeg als columnist, schrijver, acteur en televisiepersoonlijkheid.

Mulder groeide op in Bellingwolde en volgde de HBS die hij niet afmaakte. Hij woont in Nieuwolda.

Mulder begon zijn carrière bij WVV in Winschoten tegen VV Zwaagwesteinde. Daar werd hij ontdekt door RSC Anderlecht, waar hij zeven jaar zou spelen. In België werd hij met de club uit Brussel viermaal landskampioen. Ook werd Mulder eenmaal topscorer van de Belgische Eerste klasse in het seizoen 1966/67.

Hij was de eerste buitenlander die dit presteerde sinds de Eerste Wereldoorlog. Op 14 juni 1972 maakte hij bekend dat hij voor Ajax had gekozen, na heftig touwtrekken tussen Ajax en Feyenoord. De transfersom bedroeg 1,3 miljoen gulden, voor die tijd een recordbedrag voor een Nederlandse club.

Een knieblessure dwong hem in 1975 zijn voetbalcarrière voortijdig te beëindigen. Mulder speelde tijdens zijn loopbaan vijf keer voor het Nederlands Elftal. Daarnaast speelde hij 39 Europese wedstrijden voor Anderlecht en Ajax.

Met ingang van het seizoen 2005-2006 ging Mulder als voetbalanalyticus aan de slag bij Talpa in het programma De Wedstrijden. Ook nadat de zender werd omgedoopt tot Tien, bleef Mulder verbonden aan dit programma. Samen met Ruud Gullit gaf Mulder elke week uitvoerig zijn mening over de gespeelde wedstrijden in de Eredivisie.

Na de jaargang 2006-2007 verhuisde Mulder – in tegenstelling tot onder meer Humberto Tan en Jan van Halst – echter niet mee naar RTL. Tijdens het WK 2006 was hij nog wel te zien in het programma Villa BvD van Frits Barend en Henk van Dorp.

Met ingang van oktober 2008 was Jan Mulder analist voor het programma Studio Voetbal van de NOS. Eén keer in de twee weken schuift hij aan in dit voetbal-praatprogramma. Ook is hij gast van de show bij De Wereld Draait Door.

(Foto: ANP – Cor Mulder)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *