Jan van Halst (1969)

Jan van Halst

Johannes Marinus (Jan) van Halst (20 april 1969) was een middenvelder die bekend stond als een echte kuitenbijter. Deze taak voerde hij voor onder meer FC Wageningen, FC Twente en Ajax uit.

Van Halst begon zijn voetbalcarrière bij Jonathan, in Zeist. Daar werd hij opgemerkt door FC Utrecht, waarvoor hij in het seizoen 1988/1989 zijn debuut maakte. Hij kwam dat seizoen tot negen optredens in de Domstad. Het jaar erop vertrok van Halst uit Utrecht en ging hij spelen voor FC Wageningen. Op de Wageningse Berg kwam hij in zijn eerste jaar tot dertig optredens en twee doelpunten.

In 1990 vertrok Van Halst naar het Diekman om te spelen bij FC Twente. In Enschede zou hij een uitstekende periode beleven, met onder meer spelers als Mitar Mrkela, Claus Nielsen, Prince Polley, Edwin Vurens, Ronald de Boer en natuurlijk Clemens Zwijnenberg. Bij ‘De Tukkers’ in Enschede werd Van Halst een echte cultheld. Als middenvelder zat hij overal bovenop. Hij voerde het elftal hierbij aan en ging voorop in de strijd. Met de Tukkers werd in de jaren ’90 regelmatig Europees voetbal gespeeld en eindigde de ploeg steevast hoog in de subtop.

In 1999 vertrok de middenvelder naar Ajax. Door de hevige concurrentie speelde hij echter niet altijd in Amsterdam. Maar Van Halst zorgde wel voor het gif dat nodig was met de lichtvoetige en in die tijd flegmatieke spelers als Rafaël van der Vaart, Wesley Sneijder en Zlatan Ibrahimovic. Hij had dan ook een behoorlijk aandeel in het kampioenschap en de beker die gewonnen werden in 2002.

In 2002 vertrok Jan van Halst voor zijn laatste avontuur naar Arnhem. Hij tekende namelijk een contract bij Vitesse en sloot daar na dertien wedstrijden zijn actieve loopbaan af. Na zijn carrière werd de onvervalste kuitenbijter onder meer manager algemene zaken bij FC Twente. Op dit moment is hij voetbalanalist bij Fox Sports.

In 2013 zagen we Jan van Halst terug bij het – mede door ons georganiseerde – retrovoetbalevenement Ballen op de Berg in Wageningen. Als succescoach zag hij toe hoe het journalistenteam na een bloedstollende wedstrijd met penalty’s won van de voetbalbloggers!

(Foto: ANP – Marcel Antonisse)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *