Johan Vonlanthen (1986)

Johan Vonlanthen Benavídez (1 februari 1986) is een voormalig aanvaller van onder meer PSV, Red Bull Salzburg en Young Boys. De in Colombia geboren Zwitser zette in mei 2012 na veel blessureleed als 26-jarige een punt achter zijn carrière. Ondanks zijn korte loopbaan kwam hij tot veertig interlands en speelde hij voor zeven clubs (Foto: Wikipedia).

Vonlanthen was slechts veertien jaar oud toen hij werd opgenomen in de eerste selectie van BSC Young Boys. De technisch onderlegde speler debuteerde vervolgens als vijftienjarige in het seizoen daarop. Weer een jaar later kwam de jongeling tot 27 wedstrijden in de eerste ploeg van de Zwitsers, voornamelijk als invaller van Stéphane Chapuisat, die al behoorlijk op leeftijd was geraakt. In augustus 2003 werd Vonlanthen door trainer Guus Hiddink met veel verwachtingen naar PSV gehaald. Het zeventienjarige toptalent speelde in zijn eerste seizoen in Nederland 19 wedstrijden, waarin hij driemaal scoorde. Het seizoen daarop werd Vonlanthen na een halfjaar uitgeleend aan het Italiaanse Brescia, waarin hij in negen wedstrijden niet kon scoren.

In de zomer van 2005 werd Vonlanthen verhuurd aan NAC. De club uit Breda had grootse plannen en kochten stevig in. Pierre van Hooijdonk werd zijn compagnon in de spits, met verder nog spelers als Tony Vidmar, Kurt Elshot en Victor Sikora om hem heen. Net als de club kende Vonlanthen een teleurstellend seizoen. De aanvaller kwam nog wel tot 32 wedstrijden, maar scoorde slechts zesmaal. Wonderbaarlijk wel genoeg om clubtopscorer te worden.

Na het seizoen heeft Vonlanthen ook geen perspectief meer bij PSV en verkast hij naar het Red Bull Salzburg van Lothar Matthäus. Hier speelde hij drie seizoenen om vervolgens via FC Zürich naar zijn geboorteland Colombia te verhuizen. Hier speelde hij nog even voor Itagüí Ditaires, maar in mei 2012 besloot hij zijn professionele voetbalcarrière na blessures te beëindigen. In januari 2013 maakte Vonlanthen bekend mogelijk weer te gaan voetballen. Om welke club het gaat, is vooralsnog niet bekend. (Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *