Johann Vogel (1977)

Johann Vogel

Johann Louis François Vogel (8 maart 1977) is een voormalig middenvelder die onder meer uitkwam voor Grasshoppers, PSV en AC Milan. De Zwitserse controleur vormde bij PSV een uitstekend middenveld met Philip Cocu en Mark van Bommel.

Johann Vogel genoot zijn jeugdopleiding bij FC Meyrin. Waarna hij in 1992 de overstap maakte naar Grasshopper en hier ook debuteerde in het betaalde voetbal. De tot middenvelder omgeturnde verdediger boekte vervolgens vele successen bij de Zwitserse topclub, waar hij zeven jaar zou blijven en met zijn onderscheppingen en accurate passing een een belangrijke schakel werd. Driemaal op rij (1995, 1996 en 1997) werd de titel gepakt en de Zwitserse beker werd gewonnen in 1994.

Na de succesjaren in Zürich koos de verdedigende middenvelder voor een buitenlands avontuur en tekende hij een contract bij PSV. Direct weet Vogel een basisplaats af te dwingen en komen de successen ook. In zijn zes PSV-jaren pakten Vogel en zijn teamgenoten vier titels en één KNVB-beker.

Daarnaast werd in 2005 onder leiding van Guus Hiddink en met Cocu, Vogel en Van Bommel als geöliede werkkamer van het elftal, de halve finales van de Champions League bereikt waarin AC Milan uiteindelijk op jammerlijke wijze te sterk was. Nadat in Milaan een 2-0 verlies op het scorebord kwam te staan, stond de ploeg tot de laatste minuut in Eindhoven met 2-0 voor. Een doelpunt van Massimo Ambrosini in de laatste minuut nam echter alle hoop weg. Al zorgde Cocu op fraaie wijze nog wel voor de 3-1

Na dat seizoen vertrok Vogel bij PSV. Hij tekende uitgerekend bij AC Milan een contract, maar in Italië speelden blessures hem parten en kon hij nooit zijn topniveau halen. Vervolgens kwam Vogel ook nog uit voor Real Betis Sevilla en Blackburn Rovers, waar hij in 2010 zijn loopbaan afsloot. Een korte come-back vond plaats in januari 2012 bij Grashopper.

Na drie wedstrijden hield Johan Vogel het echter voor een tweede maal voor gezien en is zijn afscheid als betaald voetballer definitief.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *