Mark van Bommel (1977)

Mark_van_Bommel_Euro_2012_vs_Germany

Mark Peter Gertruda Andreas van Bommel (22 april 1977) is een voormalig middenvelder die bij Fortuna Sittard, PSV, FC Barcelona, Bayern München en AC Milan heeft gevoetbald. Daarnaast speelde de fanatieke Limburger ook nog 79 interlands voor Oranje, waarmee hij in 2010 de finale van het WK in Zuid-Afrika haalde, maar na verlenging verloor van Spanje.

In mei 1993 debuteerde Van Bommel namens Fortuna Sittard in het betaalde voetbal. De middenvelder viel in die wedstrijd tegen Cambuur Leeuwarden in voor Roberto Losada, op de goal stond destijds Ruud Hesp. Zeven seizoenen zou Van Bommel in Sittard blijven spelen en maakte met onder meer Kevin Hofland en Wilfred Bouma deel uit van een generatie grote talenten die doorbraken in de Baandert. In 1999 kocht PSV de controleur en in Eindhoven boekte hij vele successen. In de zes seizoenen dat hij daar speelde, pakte hij onder meer vier landstitels en een KNVB-beker. Als 23-jarige werd hij ook nog eens aanvoerder bij de topclub.

In 2005 nam FC Barcelona Van Bommel transfervrij over. Hij werd in Spanje landskampioen, won de Champions League en de Spaanse supercup. Een onbetwiste basisspeler bleek hij niet aan de Middelandse kust, dus trok hij één seizoen later naar FC Bayern München. In Zuid-Duitsland was hij wel een onomstreden basisspeler en werd hij een jaar later zelfs landskampioen. Als eerste Buitenlandse aanvoerder die de titel won, mocht hij zodoende de kampioensschaal en de DFP-Pokal omhoog tillen. Søren Lerby was als Deen al wel aanvoerder geweest bij Bayern, maar won toen niets.  In 2010 verloor hij van Internazionale de finale van de Champions League en even later in Zuid-Afrika de finale van de wereldbeker.

In januari 2011 vertrok Van Bommel naar AC Milan. In Italië speelde Van Bommel anderhalf jaar en greep hij in zijn eerste halfjaar de landstitel; zijn achtste landstitel in vier verschillende landen. In de zomer van 2012 keer Van Bommel terug naar PSV, maar het werd geen groot succes in Eindhoven. Hij greep naast de landstitel en besloot  aan het einde van het seizoen 2012-2013 zijn voetbalschoenen op te bergen.

(Foto: wikipedia)

Eén reactie

  1. Hoi mijn naam is Lars ik ben 14 jaar oud ik verzamel handtekeningen van voetballers het zou heel gaaf zijn als ik jou kan toevoegen in mij verzameling zou u een gesigneerde foto van u naar mij willen op sturen vriendelijke groet Lars van Bommel mijn adres is abeelweg 7 postcode is 5453kv Langenboom in Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *