Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack ondersteunt geen Aangepaste CSS meer. Bekijk de documentatie van WordPress.org voor meer informatie over het toepassen van aangepaste stijlen op je site: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css in /srv/home/kentudezenognl/domains/kentudezenog.nl/htdocs/www/wp-includes/functions.php on line 6078

Deprecated: Functie is_staging_site is sinds versie 3.3.0 verouderd! Gebruik in plaats daarvan in_safe_mode. in /srv/home/kentudezenognl/domains/kentudezenog.nl/htdocs/www/wp-includes/functions.php on line 6078
Hans Vonk (1970) - Kent u deze Nog
Deprecated: Functie is_staging_site is sinds versie 3.3.0 verouderd! Gebruik in plaats daarvan in_safe_mode. in /srv/home/kentudezenognl/domains/kentudezenog.nl/htdocs/www/wp-includes/functions.php on line 6078

Hans Vonk (1970)

Hans Vonk

Johannes Adrianus (Hans) Vonk (30 januari 1970) werd geboren in Zuid Afrika en was keeper van RKC Waalwijk, FC Wageningen, FC Den Bosch, SC Heerenveen, AFC Ajax en Ajax Cape Town.

Hans ‘Vonkie’ Vonk speelde negentien jaar in de Nederlandse eredivisie (In een periode van 1988 – 2009). Hij begon op zijn zestiende bij RKC Waalwijk en speelde vervolgens acht jaar als eerste keeper bij Heerenveen. Hij ruilde deze actieve stek in voor een bankplaats als derde doelman bij Ajax om uiteindelijk bij de club met dezelfde naam in Zuid Afrika te eindigen. Vonk was ook 43 keer international voor ‘Bafana Bafana’.

Het eerste elftal waarvoor Vonk zijn debuut maakte als prof was RKC Waalwijk in het mooie voetbaljaar 1988, maar dat terzijde.. Vonk kwam in zijn eerste seizoen te Waalwijk meteen 24 maal in actie in de Eredivisie. De twee seizoenen erna waren geen groot succes getuige het feit dat hij nog maar éénmaal van de bank mocht komen. Good old Herman Teeuwen had hem uit de basis verdreven.

Na afloop van het seizoen 1990/91 vertrok Vonk naar FC Wageningen. Hij wist zich op te werken tot eerste doelman en speelde in het seizoen 1991/92 uiteindelijk 33 duels voor de ploeg. Na het seizoen werd hij gedwongen de club echter weer te verlaten omdat FC Wageningen failliet werd verklaard.

FC Den Bosch contracteerde hem in 1992 en Vonk speelde alle wedstrijden voor de Bosschenaren in de Eredivisie. Hij degradeerde echter wel naar de Eerste divisie, waarna RKC hem voor de tweede maal aantrok. Vonk speelde echter weer niet alles en komt tot 13 duels, maar daarna was hij de onbetwiste nummer één in Waalwijk. In 1994/95 en 1995/96 speelt RKC ver boven zijn kunnen en eindigt de ploeg twee keer keurig netjes in de middenmoot. Het levert Vonk maar weer eens een transfer op, dit keer naar Heerenveen (1996).

Voor het eerst kwam er een lange periode van rust voor de doelman, die door de goede klasseringen van Heerenveen ook weinig reden had om weg te gaan. Heerenveen speelt in die periode in alle Europese competities, van Intertoto tot Champions League en Vonk is al die tijd zeker van een basisplaats. In 2004, acht jaar na zijn komst, vertrekt Vonk dan toch: kampioen Ajax wil hem als stand-in.

Door blessureleed van Bogdan Lobont en Maarten Stekelenburg kwam Vonk volop aan zijn trekken. Als derde keeper komt hij tot 27 wedstrijden. Toch besloot Vonk te vertrekken. Zijn loopbaan kreeg een vervolg bij het in 1999 opgerichte Ajax Cape Town. Dit is ‘het andere Ajax’ dat komt uit Zuid Afrika. Het is de Zuid-Afrikaanse tak van de Amsterdamse eredivisieclub AFC Ajax en speelt in Kaapstad. Hij ging dus terug naar zijn geboortegrond (Alberton, een wijk vlakbij Johannesburg) waar hij overigens maar tot zijn tweede had gewoond.

Twee seizoenen worden het in het zuid afrikaanse (2006-2008). Respectievelijk 24 en 27 wedstrijden. Dan keert hij voor even terug naar Ajax waar hij niet in actie zal komen. Ook ene tussentijds verblijf in Heerenveen leveren maar vier gekeepte potjes op. Nog twee volledige seizoenen zouden volgen alvorens hij in 2011 na 59 wedstrijden de handschoenen definitief op zou bergen.

Hij liet een aantal mooie prijzen na: met Ajax de KNVB beker: 2006, 2009 en de Johan Cruijff Schaal: 2005, Met Ajax Cape Town de Beker van Zuid-Afrika: 2007 en de Afrika Cup met Zuid Afrika: 1996. Kortom een mooie loopbaan!

Na het beëindigen van zijn professionele voetbalcarrière werd Hans Vonk teammanager van AZ uit Alkmaar. Halverwege het seizoen 2013/14 maakte hij de overstap naar sc Heerenveen om de opvolger te worden van de ontslagen technisch directeur en tevens voetbalcrack, Johan Hansma.

(Foto: ANP – Cor Mulder)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *