Henk Fräser (1966)

Henk Fräser

Henk Fräser (7 juli 1966) was een spijkerharde verdediger die speelde bij Sparta, FC Utrecht, Roda JC en Feyenoord. Vooral bij laatstgenoemde club  behaalde hij veel successen.

De geboren Surinamer maakte zijn debuut in het betaalde voetbal op 3 november 1984 tijdens Sparta – FC Utrecht. In 1986 vertrok Henk Fräser naar FC Utrecht, dat op dat moment ook Erik Willaarts had aangetrokken van VV Woudenberg. Fräser werd in de Domstad volgens eigen zeggen gevormd als verdediger met karakter. In Stadion Galgenwaard beleefde hij mooie tijden. Na een legendarische nacompetitie met een ontketende Willaarts kwalificeerden de Utrechters zich in 1986 voor de UEFA Cup. Het volgende seizoen zagen de Domstedelingen zich vervolgens uitgeschakeld door het Hellas Verona van Preben Elkjaer Larsen.

Van 1988 tot 1990 speelde Fräser bij Roda JC. In Kerkrade beleefde hij onder trainer Jan Reker een prima periode met spelers als Michel Boerebach, (weer) John van Loen, Henryk Bolesta en Silvio Diliberto. Met Henk Fräser als vaste basiskracht werden De Koempels tweemaal vijfde in de competitie en ook met de Limburgers speelde hij Europees voetbal. Legendarisch was de wedstrijd tegen Sredets Sofia van Kostadinov en Stoichkov die na penalties werd verloren.

Fräser had zich inmiddels in de kijker gespeeld bij diverse topclubs. Feyenoord trok hem uiteindelijk aan voor twee miljoen gulden. In de Kuip beleefde hij zijn meest succesvolle periode als voetballer. Met bikkelharde spelers als John de Wolf, Ruud Heus en Uli van Gobbel vormde hij een moeilijk te passeren verdediging. Trainer Willem van Hanegem smeedde een mooi elftal dat landskampioen werd in 1993. Ook won hij liefst viermaal een KNVB-beker en een Super Cup. Fräser maakte bij Feyenoord naam als spijkerharde verdediger. Opvallend aan hem was dat hij buiten het veld oogde als een zeer bescheiden speler, maar binnen het veld soms meedogenloos was.

In de loop der jaren werd Fräser steeds blessuregevoeliger en kreeg hij te kampen met knieproblemen. In 1999 beëindigde de rechtspoot zijn professionele voetbalcarrière. Hij kwam zesmaal uit voor Oranje.

Na zijn carrière werd hij onder meer jeugdtrainer bij Feyenoord en PSV. Daarna werd Henk Fräser hoofdtrainer bij onder andere ADO den Haag, Vitesse, Sparta Rotterdam, FC Utrecht en RKC Waalwijk.

(Foto ANP – Cor Mulder)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *